ΥΓΕΙΑ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Φουντώνει» η συζήτηση για κατάργηση – Γιατί διαφωνεί μερίδα ειδικών

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: «Φουντώνει» η συζήτηση για κατάργηση – Γιατί διαφωνεί μερίδα ειδικών
Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ήρθε στο προσκήνιο μετά την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ήρθε στο προσκήνιο μετά την τοποθέτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη

«Φωτιά» στις τάξεις των επιστημόνων έβαλε η εκτίμηση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι είναι πιθανή η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες και πιθανότατα πριν το Πάσχα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε όσους αναρωτήθηκαν πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό ενώ τα κρούσματα αυξάνονται λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον 2, «άπαξ και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πίεση στο σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του».

Τo Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλο, και την καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Ιωάννα Παυλοπούλου, θέτοντας τους το ερώτημα σχετικά με τη συζήτηση για την πιθανή κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Ίσως είναι λίγο πρόωρο» απάντησε αρχικά ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνιζοντας ότι δεδομένης της κατάστασης «πρέπει να παρακολουθούμε τα δεδομένα και να είμαστε προσεκτικοί».

«Η επιδημία του κορονοϊού είναι εδώ και εξακολουθεί να υπάρχει» υπογράμμισε με έμφαση ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σε διαφορετική βάση έβαλε το θέμα η Ιωάννα Παυλοπούλου σημειώνοντας, αρχικά, ότι «θέλει συζήτηση (σ.σ. για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού) σχετικά με το πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως και όσοι έχουν εμβολιαστεί μεταδίδουν τον ιό».

Συντασσόμενη με το σκεπτικό Μαγιορκίνη η καθηγήτρια Παιδιατρικής σημείωσε και αυτή ότι «ο στόχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και των περιορισμών από τη χρήση του ήταν για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Τώρα είναι θετικό ότι είναι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων».

Ωστόσο η ίδια έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι λάθος η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού να γίνεται τώρα «γιατί δίνει την εντύπωση ότι η πανδημία έχει λήξει πράγμα που δεν ισχύει». Η κυρία Παυλοπούλου τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αυστηροποίησης της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως «ό,τι κάνεις τώρα θα το κάνεις με τη χρήση μάσκας».

Το μέλος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών τοποθετήθηκε τέλος και για τη συζήτηση περί του ενδεχόμενου τέταρτης δόσης εμβολίου για όλο τον πληθυσμό χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον πρόωρη» τη συζήτηση αυτή και εξηγώντας ότι «ακόμα δεν ξέρουμε αν το εμβόλιο κορονοϊού τον Σεπτέμβριο θα είναι επικαιροποιημένο – αν θα έχει δηλαδή τη μετάλλαξη Όμικρον – και αν θα ωφελεί και πόσο».

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργησή του – Ορόσημο το Πάσχα