ΥΓΕΙΑ

Υπoυργείο Υγείας: Επικαιροποίηση των μέτρων για την Covid-19 στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

Ζωή Ράπτη
Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τι προβλέπει για το επισκεπτήριο, η εγκύκλιος της Ζωής Ράπτη. 

Στην επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας της χώρας, κατά τη φάση σταδιακής άρσης των περιορισμών, προχώρησε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, σε εγκύκλιο της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, αναφέρονται τα εξής:

Για τα εξαιρετικά ευπαθή άτομα (υψηλός μέσος όρος ηλικίας και ένοικοι με χρόνια υποκείμενα νοσήματα), παραμένει σταθερή η πολιτική μη-μετακίνησης των ενοίκων. Στο πλαίσιο της πρόληψης έκπτωσης της λειτουργικότητάς τους, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα με τη συνδρομή επαγγελματιών των κέντρων ημέρας, ώστε να δομηθεί μία ενεργή καθημερινότητα με πολλαπλά και διαφορετικά αντικείμενα απασχόλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας παράλληλα τον αποκαταστασιακό τους χαρακτήρα.

Για τους ενοίκους που δεν αποτελούν ευπαθή άτομα, να ληφθεί μέριμνα για την εξωτερική δραστηριοποίηση τους (περίπατος), με τη συνοδεία προσωπικού, σε ανοιχτούς χώρους και τηρώντας τις ανάλογες προϋποθέσεις (μικρές ευέλικτες και ολιγομελείς ομάδες).

Για τους ενοίκους που αυτοεξυπηρετούνταν πλήρως και κινούνταν ανεξάρτητα στην κοινότητα, θα πρέπει οι Πολυκλαδικές Θεραπευτικές Ομάδες (ΠΘΟ) των δομών, να αξιολογήσουν την αντικειμενική δυνατότητα των ατόμων αυτών, να συνεχίζουν να ενεργούν με ασφάλεια κατά τη σταδιακή άρση των γενικών περιοριστικών μέτρων της πολιτείας. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εκπαίδευσή τους στη νέα καθημερινότητα και την ορθή πάγια τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Επισκεπτήριο

Η επίσκεψη σε ασθενείς/φιλοξενούμενούς πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) από τον επισκέπτη και τον ασθενή/φιλοξενούμενο και εφαρμογή υγιεινής χεριών και μέτρων αναπνευστικής υγιεινής. Η επίσκεψη σε προκαθορισμένους εσωτερικούς χώρους (μονόκλινο δωμάτιο ή κοινόχρηστος χώρος) μπορεί να πραγματοποιηθεί, αν ο επισκέπτης και ο ασθενής/φιλοξενούμενος είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει στον χώρο της επίσκεψης να βρίσκεται άλλος ασθενής/φιλοξενούμενος.

Επιτρέπονται και οι επισκέψεις των ασθενών/φιλοξενούμενων σε σπίτια οικείων καθώς και οι ολιγοήμερες άδειες, με την προϋπόθεση ότι και τα δύο μέρη είναι πλήρως εμβολιασμένα. Κατά την επιστροφή του ασθενούς/φιλοξενουμένου στο ενδονοσοκομειακό τμήμα χρονίων/στη μονάδα, διενεργείται τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) με ευθύνη του τμήματος/της μονάδας. Με βάση το αποτέλεσμα, ακολουθούνται τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Οι επισκέπτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, αντίστοιχα, οφείλουν να προσκομίσουν κατά την είσοδό τους στη δομή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) ή μοριακού εργαστηριακού ελέγχου (PCR), τα οποία θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν από την ώρα της επίσκεψης. Οι επισκέψεις προγραμματίζονται από τη τη δομή σε προκαθορισμένα ραντεβού με τήρηση βιβλίου επισκεπτών. Αν οι επισκέψεις των ασθενών/φιλοξενούμενων πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα από διαφορετικούς επισκέπτες, είναι υποχρεωτική η τήρηση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των διαφορετικών επισκεπτών των ασθενών/φιλοξενούμενων. Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των επισκεπτών ορίζεται στα τέσσερα μέτρα.

Τα παραπάνω αφορούν επισκέψεις μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Οι επισκέψεις σε εσωτερικούς χώρους επιτρέπονται σε περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης του ασθενούς/φιλοξενούμενου ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού του επισκέπτη ή του ασθενούς/φιλοξενούμενου. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα πρέπει στο χώρο της επίσκεψης να βρίσκεται άλλος ασθενής/φιλοξενούμενος. Πριν από την επίσκεψη, ο επισκέπτης ενημερώνεται από το προσωπικό της δομής για την τήρηση μέτρων προστασίας κατά την επίσκεψη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις τυχόν απαγόρευσης του επισκεπτηρίου (πχ. ασθενής σε καραντίνα, οικείος σε καραντίνα) θα πρέπει να διευκολύνεται σε όλες τις μονάδες ψυχικής υγείας, η επικοινωνία των ασθενών/φιλοξενούμενων μέσω των κινητών τηλεφώνων και βιντεοσυνομιλίας με τα συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα, καθώς και η πρόσβαση στο internet, ιδιαίτερα στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, εφόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

Ένταξη νέων ενοίκων σε ΜΨΑ

Στην περίπτωση που ο ψυχικά ασθενής νοσηλεύεται σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, η θεραπευτική μονάδα του φορέα φροντίζει για τη διενέργεια σχετικού διαγνωστικού τεστ (rapid test) στον εν λόγω ασθενή, πριν από την εκκίνηση της διαδικασίας προετοιμασίας του ασθενούς. Θα ακολουθήσει και νέο διαγνωστικό τεστ την προηγούμενη μέρα της οριστικής μετάβασης του ασθενή στη δομή ψυχικής υγείας. Στην περίπτωση που ο ψυχικά ασθενής διαμένει στην κοινότητα, τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας του φορέα υποδοχής θα πρέπει -τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχουν καθοριστεί από τον ΕΟΔΥ- να φροντίσουν, ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικό διαγνωστικό τεστ (rapid test) σε δημόσια μονάδα υγείας κατά την πρώτη τους επίσκεψη στην οικία του ασθενούς. Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία προσαρμογής και θα πραγματοποιηθεί επαναληπτικό διαγνωστικό τεστ σε δημόσια μονάδα υγείας την προηγούμενη μέρα της οριστικής του μετάβασης στη δομή ψυχικής υγείας. Σε περίπτωση που η διενέργεια του διαγνωστικού τεστ δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί σε δημόσια μονάδα υγείας, τότε το σχετικό κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της μονάδας ψυχικής υγείας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για την πρόσβαση των Ουκρανών προσφύγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας