ΥΓΕΙΑ

Οι προϋποθέσεις χορήγησης των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19 - Ενημερωτική εκδήλωση του ΙΣΑ

Paxlovid
Πότε χρειάζεται συνδυασμός δύο κριτηρίων για τη χορήγηση του paxlovid
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την Παρασκευή (01/04/2022) τίθεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις χορήγησης των αντιικών χαπιών κατά της covid-19, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέγουν είτε το paxlovid της Pfizer είτε τη μολνουπιραβίρη της MDS (αμερικανική Merck). Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), την Τετάρτη (30/03/2022).

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι προϋποθέσεις χορήγησης των αντιικών φαρμάκων για την Covid-19. Η κυρία Γκάγκα, με τους συνεργάτες της κ. Θηραίο και κυρίες Αντωνιάδου και Βιλδιρίδη ενημέρωσαν τους γιατρούς του Δικτύου, για τις προϋποθέσεις χορήγησης του νέου αντιικού φαρμάκου paxlovid. Αναλύθηκαν διεξοδικά, οι διαφορές μεταξύ των δύο διαθέσιμων, αντιικών φαρμάκων, οι προϋποθέσεις χορήγησής τους καθώς και οι αλληλεπιδράσεις τους, με άλλα φάρμακα. Τονίστηκε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, η έγκαιρη χορήγηση των φαρμάκων μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους. Στη συνέχεια, οι γιατροί του Δικτύου και άλλα μέλη του ΙΣΑ που παρακολουθούσαν την ενημέρωση είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και να λύσουν τις απορίες τους. Τη συζήτηση συντόνισε ο Α' Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φώτης Πατσουράκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι paxlovid έχει περισσότερες αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, άρα υπάρχουν περισσότεροι περιορισμοί για τη χορήγησή του. Η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Αντωνιάδου, ενδεικτικά ανέφερε ότι δεν μπορούν να λάβουν το paxlovid οι αιμοκαθαιρόμενοι και όσοι πάσχουν από σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία. Επομένως οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να λάβουν το Molnupiravir. Επίσης, η αγωγή με στατίνες θα πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της χορήγησης του paxlovid.

Η κυρία Αντωνιάδου σημείωσε ότι ήδη πολλές αιτήσεις για τη χορήγηση του paxlovid έχουν απορριφθεί λόγω αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί με τη νέα πλατφόρμα. Τα στοιχεία δε από τη μέχρι τώρα χορήγηση του Molnupiravir, δείχνουν ότι σε ποσοστό 15% περίπου, οι ασθενείς δεν έχουν πάρει σωστά την αγωγή, με βάση τα χάπια που έχουν περισσέψει. Μάλιστα, υπάρχει τεράστια διαφορά στις νοσηλείες σε σχέση με αυτούς που πήραν σωστά την αγωγή, είπε η Καθηγήτρια Παθολογίας, γεγονός που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του χαπιού όταν λαμβάνεται σωστά.

Το paxlovid έχει ένδειξη και για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, με ελάχιστο βάρος τα 40 κιλά. Τα κριτήρια χορήγησης παραμένουν τα ίδια για μεταμοσχευμένους ασθενείς, νεοπλάσματα και ανοσοκαταστολή, όμως αλλάζουν στις υπόλοιπες νοσηροτήτων, που μέχρι τώρα αποτελούσαν αυτόνομα κριτήρια για τη χορήγηση του φαρμάκου. Όπως τόνισε η κυρία Αντωνιάδου, πλέον χρειάζεται συνδυασμός δύο κριτήριων, καθώς οι αιτήσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό πλήρως εμβολιασμένους ασθενείς, με συνέπεια ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία να είναι μειωμένος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: «Η πανδημία ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας. Αναπτύξαμε το Δίκτυο, με στόχο σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό, ενημερωμένο για την αντιμετώπιση της λοίμωξης και να πάρει την αγωγή που θα αποτρέψει τις επιπλοκές και θα του σώσει τη ζωή. Συνεχίζουμε με νέες πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε τον ιατρικό κόσμο και τον ασθενή».

Τα κριτήρια χορήγησης του paxlovid

Το αντιικό φάρμακο χορηγείται τις πρώτες 5 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η αίτηση για χορήγηση του φαρμάκου γίνεται τις 3 πρώτες ήμερες από την εμφάνιση συμπτωμάτων και μετά από επιβεβαίωση της COVID-19 λοίμωξης με ταχύ αντιγονικό (RAPID) ή μοριακό (PCR) τεστ. Δεν απαιτείται συναίνεση του ασθενούς, αλλά απαιτείται ο ασθενής να έχει άυλη συνταγογράφηση, γιατί μετά την έγκριση της αίτησης, ο θεράπων ιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει το φάρμακο (από την πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με την συνήθη διαδικασία).

To φάρμακο χορηγείται σε ενηλίκους και παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών με βάρος μεγαλύτερο των 40 Kg. Δεν χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, σε αιμοκαθαιρόμενους και σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κάθαρση κρεατινίνης 30-60 ml/min) απαιτείται μείωση της δοσολογίας του.

Λόγω της πιθανότητας για παρουσία αλληλοεπιδράσεων μεταξύ της ριτοναβίρης και φαρμάκων που ήδη λαμβάνει ο ασθενής που είναι υποψήφιος για το PAXLOVID®, συνιστάται να γίνεται έλεγχος για πιθανές αλληλεπιδράσεις ΟΛΩΝ των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, από τον θεράποντα ιατρό, με χρήση του συνδέσμου https://www.covid19-druginteractions.org/.

Εφιστάται επίσης η προσοχή στην παρουσία παραγόντων κινδύνου για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο οι οποίοι είναι:

• Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων

• Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου

• Κυστική Ίνωση

• Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία)

• Αιματολογικές κακοήθειες (ενεργός νόσος)

• Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες& 2-παθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab, υψηλές δόσεις και παρατεταμένη χορήγηση κορτικοειδών, βιολογικοί παράγοντες

• HIV με CD4

• Ηλικία ≥75 ετών

• 2 ή περισσότεροι παράγοντες από τους κατωτέρω:

o Ηλικία ≥ 65

o ΒΜΙ ≥ 35

o ΣΔ υπό θεραπεία

o Χρόνια νεφρική νόσος (κάθαρση κρεατινίνης>30ml/min για να χορηγηθεί Paxlovid)

o Χρόνια ηπατική νόσος

o Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια, ανευρύσματα, ΑΥ υπό θεραπεία)

o Πνευμονική ίνωση

o Xρoνια αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία

o Θαλασσαιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: «Ασπίδα» το εμβόλιο Pfizer για τα παιδιά 5 έως 11 ετών