ΥΓΕΙΑ

Νέος «πονοκέφαλος» η μετάλλαξη ΧΕ του κορονοϊού- Τι λένε στο Newsbomb.gr Λινού και Παρασκευής

Νέος «πονοκέφαλος» η μετάλλαξη ΧΕ του κορονοϊού- Τι λένε στο Newsbomb.gr Λινού και Παρασκευής
Σύμφωνα με την κ. Λινού η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι τουλάχιστον 10% πιο μεταδοτική από την Ο2

Τι λένε οι επιστήμονες για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί νέο πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Πρόκειται για την ΧΕ που είναι «ανασυνδυασμένο» στέλεχος που συνδυάζει γονίδια της BA.2 και της BA.1, του αρχικού, λιγότερου μεταδοτικού στελέχους της Όμικρον.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr η καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνά Λινού ανέφερε ότι ο ανασυνδυασμός εμφανίζεται όταν ένας ασθενής μολύνεται από πολλές παραλλαγές της Covid.

«Οι παραλλαγές αναμειγνύουν το γενετικό υλικό τους κατά την αντιγραφή και σχηματίζουν μια νέα παραλλαγή» ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Λινού η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι τουλάχιστον 10% πιο μεταδοτική από την Ο2. Οι πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων σύμφωνα με την κ. Λινού είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, όχι σε όλες, η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρακάμπτει τον εμβολιασμό και μειώνει την αποτελεσματικότητά του.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής μιλώντας στο Newsbomb.gr αφού τόνισε την αυξημένη μολυσματικότητα της συγκεκριμένης μετάλλαξης σημείωσε ότι για την ώρα η εμφάνισή της δεν κρίνεται ανησυχητική.

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ο αριθμός των επαναλοιμώξεων.

Κορονοϊός: Οι 15 περιφέρειες με θετικότητα πάνω από 4% - Επαναλοίμωξη το 1 στα 10 κρούσματα

Συγκεκριμένα βάσει των τελευταίων στοιχείων 15 είναι συνολικά οι περιφέρειες στις οποίες η θετικότητα του κορονοϊού είναι πάνω από 4% με την κατάσταση να είναι πιο δύσκολη σε Ικαρία με 10,4%, Σύρο με 7,14% και Τήνο με 6,98% ενώ προβληματισμός υπάρχει και για το κέντρο της Αθήνας όπου η θετικότητα βρίσκεται στο 4,27%.

Σημειώνεται ότι για την εβδομάδα 28 Μαρτίου 2022 - 03 Απριλίου 2022, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7.99% σε σύνολο 1.901.492 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.08% σε σύνολο 2.934.680 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων ενώ στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.16%.

Όσο για τις εισαγωγές νέων ασθενών αυτές ήταν κατά μέσο όρο 453, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 299 με τον λόγο εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης να ανέρχεται σε 1,52. Την ίδια περίοδο, δε, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 31.300, αποτελώντας το 21% (-9% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων.

Επαναλοίμωξη το 1 στα 10 κρούσματα

Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά και τον αριθμό των επαναλοιμώξεων στο σύνολο των κρουσμάτων (1.467 πιθανές επαναλοιμώξεις σε σύνολο 16.511 κρουσμάτων, ποσοστό 9%).

Ως επαναλοίμωξη θεωρείται από τον ΕΟΔΥ η καταγραφή θετικού αποτελέσματος για κορονοϊό με τη χρήση μοριακού τεστ ή rapid test σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών από προηγούμενη εργαστηριακή διάγνωση του ιού στο ίδιο άτομο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο από την αρχή του της πανδημίας οι επαναλοιμώξεις υπολογίζονται στο 3,6% των θετικών κρουσμάτων και ανέρχονται σε 118.070 με τις 111.722 εξ αυτών να έχουν καταγραφεί από τις 15 Δεκεμβρίου, από την περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία επικράτησαν η μετάλλαξη Όμικρον και η μετάλλαξη Όμικρον 2.

Διαβάστε επίσης:

Τέταρτη δόση εμβολίασμού για κορονοϊό: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 80 ετών