ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η εξήγηση Μαγιορκίνη για τον αριθμό των θανάτων από covid-19

Κορονοϊός: Η εξήγηση Μαγιορκίνη για τον αριθμό των θανάτων από covid-19
O Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

O Γκίκας Μαγιορκίνης με ανάρτησή του στο Facebook επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα για τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό

Στον διάλογο που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα και στον οποίο συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στο Newsbomb.gr, σχετικά με τον υψηλό αριθμό θανάτων από κορονοϊό παρενέβη το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει με ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό του στο Facebook «από τον Δεκέμβριο του 2021 με την παραλλαγή Όμικρον είδαμε μία δραματική αλλαγή στο προφίλ των θανάτων με COVID-19. Η συμμετοχή του SARS-CoV-2 στον μηχανισμό του θανάτου είναι πολύ μικρότερη από ότι με τις άλλες παραλλαγές».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη συνέχεια επικαλείται την ανάλυση του Statum Serum Institute της Δανίας παραθέτοντας και το σχετικό γράφημα από το οποίο προκύπτει ότι «σε προηγούμενα κύματα ο SARS-CoV-2 συνεισέφερε τουλάχιστον 90% στους θανάτους που καταγράφονταν με COVID-19, ενώ πρόσφατα συνεισφέρει πιθανώς σε λιγότερο από το 30%».

«Με απλά λόγια η ανάλυση δείχνει ότι από τον Δεκέμβριο με την άνοδο της Όμικρον, ο SARS-CoV-2 είχε σημαντική συνεισφορά στον μηχανισμό του θανάτου σε λιγότερο από 30% των περιστατικών που καταγράφονται με θάνατο COVID-19. Κατά πόσο αυτό το νούμερο θα επαληθευθεί σε άλλες χώρες αναμένεται να διαλευκανθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ενδεικτικό ότι οι θάνατοι με SARS-CoV-2 που καταγράφονται από τον Δεκέμβριο και μετά δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμοι με θανάτους με SARS-CoV-2 που καταγράφονταν πιο πριν» καταλήγει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τους θανάτους από κορονοϊό

Πολλοί με ρωτάτε σχετικά με τους θανάτους COVID-19, γιατί παραμένουν υψηλοί. Καταρχήν κάθε θάνατος είναι σημαντικός, θα πρέπει να μιλάμε με σεβασμό και ενσυναίσθηση για τους ανθρώπους που φεύγουν. Αναμφισβήτητα όμως οι θάνατοι με SARS-CoV-2 είναι μία σημαντικότατη επιδημιολογική παράμετρος, η οποία ωστόσο έχει αλλάξει δραματικά από την αρχή της πανδημίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 με την παραλλαγή Όμικρον είδαμε μία δραματική αλλαγή στο προφίλ των θανάτων με COVID-19. Η συμμετοχή του SARS-CoV-2 στον μηχανισμό του θανάτου είναι πολύ μικρότερη από ότι με τις άλλες παραλλαγές. Αυτή η πληροφορία που άρχισε να έρχεται από τα νοσοκομεία και τις κλινικές καταρχήν από τη Νότια Αφρική και μετά από τις άλλες χώρες οδήγησε σε μελέτες για να καταγραφεί αναλυτικά και να αποτυπωθεί πλέον στις σωστές του διαστάσεις.

Μία από αυτές τις μελέτες είναι η ανάλυση του Statum Serum Institute της Δανίας. Το πορτοκαλί στο γράφημα που παραθέτω δείχνει τους θανάτους με SARS-CoV-2 στους οποίους είχε σημαντική συνεισφορά ο SARS-CoV-2, ενώ με ανοιχτό κίτρινο είναι οι θάνατοι που δεν είχε σημαντική συνεισφορά ο SARS-CoV-2. Σε προηγούμενα κύματα ο SARS-CoV-2 συνεισέφερε τουλάχιστον 90% στους θανάτους που καταγράφονταν με COVID-19, ενώ πρόσφατα συνεισφέρει πιθανώς σε λιγότερο από το 30%.

Με απλά λόγια η ανάλυση δείχνει ότι από τον Δεκέμβριο με την άνοδο της Όμικρον, ο SARS-CoV-2 είχε σημαντική συνεισφορά στον μηχανισμό του θανάτου σε λιγότερο από 30% των περιστατικών που καταγράφονται με θάνατο COVID-19. Κατά πόσο αυτό το νούμερο θα επαληθευθεί σε άλλες χώρες αναμένεται να διαλευκανθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ενδεικτικό ότι οι θάνατοι με SARS-CoV-2 που καταγράφονται από τον Δεκέμβριο και μετά δεν είναι σε καμία περίπτωση συγκρίσιμοι με θανάτους με SARS-CoV-2 που καταγράφονταν πιο πριν.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΕΟΔΥ στο Newsbomb.gr: Οι 4 λόγοι που η θνητότητα από κορονοϊό είναι υψηλή στην Ελλάδα