ΥΓΕΙΑ

Διαγνωστικά εργαστήρια και πολυιατρεία ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις τον Μάιο

Διαγνωστικό κέντρο
"Λουκέτο" στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου

 Περιθώριο μέχρι τις αρχές Μαΐου δίνουν στο υπουργείο Υγείας τα διαγνωστικά εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, προκειμένου να έχουν θετική έκβαση οι προτάσεις τους για τη χρηματοδότηση των διαγνωστικών εξετάσεων. 

Σε αντίθετη περίπτωση, το Συντονιστικό Όργανο των ιδιωτικών φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προαναγγέλλει κινητοποιήσεις του κλάδου, που σημαίνουν "λουκέτο" στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Χθες, Μ. Τετάρτη (20/04/2022) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της ολομέλειας του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. παρουσία του Επίτιμου Προέδρου του Συντονιστικού Οργάνου, Προέδρου του Ι.Σ.Α. και Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη. Αναλύθηκαν τα προβλήματα των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυιατρείων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, τονίστηκαν από όλους οι λύσεις οι οποίες είχαν προταθεί και δεν εφαρμόστηκαν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ (ξεχωριστός κωδικός για τα POST COVID περιστατικά, ξεχωριστός κωδικός που να αφορά τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και κοινοποίηση προϋπολογισμού του 2022).

Βασικό αίτημα είναι ότι "κάθε εξέταση που εκτελείται θα πρέπει να αποζημιώνεται, χωρίς υποκοστόλογηση των εξετάσεων, χωρίς κριτήρια περικοπών που βαφτίζονται ποιοτικά", αλλά με "ορθή κοστολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας από τεχνοκράτες και ορθολογική εκτίμηση των πραγματικών αναγκών των πολιτών".

Με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλη συμφωνήθηκε στις 3 Μαΐου να συγκληθεί διευρυμένη σύσκεψη των Προέδρων όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και των φορέων Π.Φ.Υ. που συνιστούν το Συντονιστικό Όργανο υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, για να αποφασιστούν περαιτέρω ενέργειες του κλάδου αναμένοντας τις προτάσεις και ενέργειες του Υπουργού.

Διαβάστε επίσης:

Προσωπικός γιατρός: Λιγότερα ραντεβού στον παθολόγο θα δικαιούνται οι νεότερες ηλικίες