ΥΓΕΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες στο Infographic του Newsbomb.gr

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά:  Τα συμπτώματα και οι πιθανές αιτίες στο Infographic του Newsbomb.gr

Η ηπατίτιδα είναι μια νόσος που εμφανίζεται συχνά, και σε παιδιά και σε ενήλικες, με πιο ήπια μορφή την ηπατίτιδα Α. Ο εμβολιασμός έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των περιστατικών και σπάνια δημιουργείται πρόβλημα με το ήπαρ στα παιδιά. 

Αυτά τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναφερόμενη στα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά άγνωστης αιτιολογίας σε αρκετές χώρες του κόσμου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, την Πέμπτη (28/04/2022). Η κυρία Γκάγκα ήταν καθησυχαστική προς τους γονείς, τονίζοντας πως έχουν συνταχθεί οδηγίες προς τους παιδιάτρους από τις παιδιατρικές εταιρείες, είναι σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ και τα παιδιατρικά νοσοκομεία και υπάρχει επιδημιολογική επιτήρηση.

Σημαντικό είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, καθώς και η παρακολούθηση των παιδιών αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό. "Ελέγχουμε τα ούρα τους αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία" ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε ότι προς το παρόν, φαίνεται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που είχε έξαρση γύρω στις αρχές του Απριλίου, χωρίς ομοιόμορφη κατανομή. Ως πιθανότερη αιτία θεωρήθηκε ο αδενοϊός, ο οποίος είναι αρκετά διαδεδομένος. "Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, όπως είχαν καταγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το ECDC και τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι την Τετάρτη (27/04/2022).

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα: Άγνωστο από πού ξεκίνησε - Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Ηπατίτιδα - Σοβαρές ανησυχίες επιστημόνων: Δεν αποκλείονται κρούσματα και σε ενήλικες