ΥΓΕΙΑ

Και με ιδιωτικά ασθενοφόρα οι διακομιδές ασθενών στην Αττική – Αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ

EKAB
Το πλήρωμα στα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα είναι ένας οδηγός και ένας διασώστης
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για μίσθωση ασθενοφόρων σύναψε η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προκειμένου να εξυπηρετηθούν διακομιδές από και προς τρία νοσοκομεία της Αττικής.

Πρόκειται για τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός/Πολυκλινική», «Σισμανόγλειο/Αμαλία Φλέμινγκ» και «Ιπποκράτειο».

Τα ιδιωτικά ασθενοφόρα θα αναλαμβάνουν δευτερογενείς διακομιδές, δηλαδή εξιτήρια και επανεξετάσεις ασθενών. Οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν, καθώς το κόστος των διακομιδών, που είναι 45-50 ευρώ εντός Αθηνών και προαστίων, 70 ευρώ με επιστροφή στο νοσοκομείο προέλευσης και 60-90 για το υπόλοιπο της Αττικής, αναλαμβάνει η 1η ΥΠΕ. Η σύμβαση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 28 Απριλίου και έχει διάρκεια μέχρι τις 15/5/2022 με δυνατότητα παράτασης.

Στόχος της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας με την εκχώρηση διακομιδών στον ιδιωτικό τομέα είναι να αποσυμφορηθεί το ΕΚΑΒ από μη επείγοντα περιστατικά. Ο προγραμματισμός των διακομιδών θα γίνεται και πάλι από το ΕΚΑΒ, ενώ ο χρόνος απόκρισης για τα εξιτήρια με ιδιωτικό ασθενοφόρο υπολογίζεται σε δύο ώρες μετά την ειδοποίηση. Το πλήρωμα θα είναι ένας οδηγός και ένας νοσηλευτής/διασώστης.

Η απόφαση αυτή, ωστόσο, έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Πρώτοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Αθήνας κατήγγειλαν τις «ενέργειες του υπουργείου Υγείας, του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και των διοικητών» των τριών νοσοκομείων, ζητώντας προσλήψεις πληρωμάτων ασθενοφόρων όπως και αγορά ασθενοφόρων οχημάτων, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες για τις δευτερογενείς διακομιδές. «Έτσι θα σταματήσει η μεγάλη σπατάλη δημοσίου χρήματος που σχεδιάζεται, για υπηρεσίες αμφιβόλου ποιότητας και να συνεχίσει το ΕΣΥ να παρέχει δωρεάν παροχές στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τα κέρδη ιδιωτικών εταιρειών» αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αθηνών.

Η μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων είχε προβλεφθεί ήδη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την κάλυψη των ασθενών μέσω ΕΟΠΥΥ, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ ετησίως, υπενθυμίζουν οι υγειονομικοί του Αυτόνομου Ριζοσπαστικού Μετώπου Αγώνα. Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, με ειδική ρύθμιση δόθηκε η δυνατότητα στις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, να καλύπτουν κενά σε οχήματα, οδηγούς ή πληρώματα ασθενοφόρων, συνάπτοντας συμβάσεις με κατόχους αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προειδοποιούν για κινητοποιήσεις, για τις οποίες θα αποφασίσουν αύριο, Τετάρτη (04/05/2022), σε έκτακτο συμβούλιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ και όλων των Δ.Σ των Σωματείων Εργαζομένων των Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Δίκτυο εξειδικευμένων Κέντρων Εγκεφαλικών στο ΕΣΥ – Στόχος η μείωση θανάτων και αναπηριών