ΥΓΕΙΑ

Αύξηση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

ΕΟΜΙΦΝΕ
Ευανθία Ζαμπέλη, Γιώργος Μπάμιας, Νικόλαος Βιάζης, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου
ΕΟΜΙΦΝΕ

Η 19η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου. Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, δύο χρόνιες παθήσεις που προσβάλλουν συνήθως νεαρούς ενήλικες που βρίσκονται στην πιο παραγωγική φάση της ζωής τους. 

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της συχνότητας των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και στην Ελλάδα, λόγω της επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων και της γήρανσης του πληθυσμού των ασθενών, γεγονός που θα δημιουργήσει καινούριες θεραπευτικές προτεραιότητες. Με τις σύγχρονες εξελίξεις στη φαρμακευτική και χειρουργική θεραπεία, η πλειονότητα των ασθενών σήμερα ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Παρόλα αυτά, η χρόνια φύση και η πολυπλοκότητα των εκδηλώσεων των ΙΦΝΕ, καθιστά αναγκαία τη διαρκή ενημέρωση και πολύπλευρη υποστήριξη των ασθενών αυτών από το σύστημα υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε η Ελληνική Ομάδα Μελέτης των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη (18/05/2022).

Ο Καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και Πρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, Γιώργος Μπάμιας παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn, ενώ αναφέρθηκε και στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων και εξήγησε γιατί στα επόμενα χρόνια αναμένεται μεγάλη αύξηση της συχνότητάς τους στην Ελλάδα. «Τα επόμενα χρόνια θα βιώσουμε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn, πολλοί από τους οποίους θα είναι μέσης ή /και τρίτης ηλικίας, με αποτέλεσμα τα ιατρικά τους ζητήματα να γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και να αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας» ανέφερε. Η αναμενόμενη αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών εγείρει διάφορα ζητήματα, ακόμα και για τον βαθμό οφέλους των θεραπειών σε ασθενείς άνω των 65 ετών, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Επομένως, αναγκαία είναι η έγκαιρη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ίδρυση Κέντρων ΙΦΝΕ στα νοσοκομεία της χώρας, επισήμανε ο κ. Μπάμιας.

Η Ευανθία Ζαμπέλη, Γαστρεντερολόγος Διευθύντρια ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα» και Γεν. Γραμματέας της ΕΟΜΙΦΝΕ, επεσήμανε τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn στην καθημερινότητά τους, παρουσιάζοντας σύντομες αναφορές ασθενών που πάσχουν από ΙΦΝΕ. Κατά την ομιλία της, τόνισε ότι η προσέγγιση των προβλημάτων των ασθενών αυτών θα πρέπει να γίνεται από ιατρική ομάδα που να περιλαμβάνει ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας και να αφορά στο σύνολο των προβλημάτων των ασθενών και όχι μόνο στην εντερική νόσο.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Βιάζης, Αντιπρόεδρος της ΕΟΜΙΦΝΕ, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», ενημέρωσε σχετικά με τις διαθέσιμες αλλά και τις νέες θεραπείες που στόχο έχουν την εξάλειψη των συμπτωμάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «τα 5-αμινοσαλυκυλικά, η κορτιζόνη, τα ανοσοκατασταλτικά και οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να επιφέρουν την ύφεση της νόσου και να προσφέρουν μια φυσιολογική ζωή στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Είναι όμως πολύ σημαντικό οι ασθενείς να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να ακολουθούν την αγωγή που θα τους προτείνει ο γαστρεντερολόγος τους ακόμα και στις περιόδους που είναι καλά και υπάρχει ύφεση της νόσου, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα υποτροπής». Εδικά για τους βιολογικούς παράγοντες, σημείωσε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έφεραν επανάσταση στη θεραπεία των ΙΦΝΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbomb.gr για τις νέες θεραπείες, είπε πως συνεχώς «τρέχουν» κλινικές μελέτες στη χώρα μας, με συμμετοχή περίπου 40-50 ασθενών από όλα τα Κέντρα. Ωστόσο, ο αριθμός των κλινικών μελετών που πραγματοποιούνται, παραμένει χαμηλός, πρόσθεσε ο κ. Μπάμιας, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι προσφέρουν στους ασθενείς άμεση πρόσβαση σε νέα φάρμακα, τα οποία θα κυκλοφορήσουν κατά προσέγγιση μετά από μια πενταετία.

Στη χειρουργική αντιμετώπιση των ΙΦΝΕ αναφέρθηκε ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αρεταίειο» και Ταμίας της ΕΟΜΙΦΝΕ, Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντάς ότι «η χειρουργική στις μέρες μας έχει κάνει άλματα προόδου. Οι χειρουργικές επεμβάσεις διενεργούνται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, ενώ εφαρμόζονται πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης των ασθενών, καθιστώντας την χειρουργική των ΙΦΝΕ μια πολύτιμη θεραπευτική παρέμβαση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και πρώιμα στην πορεία της νόσου, εξασφαλίζοντας μακρά χρονικά διαστήματα ύφεσης».

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι της ΕΟΜΙΦΝΕ ενημέρωσαν για την διοργάνωση του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) που θα πραγματοποιηθεί 2 - 5 Ιουνίου 2022, στην Κέρκυρα. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προβολή των νεότερων δεδομένων και πρακτικών στον τομέα των ΙΦΝΕ, με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, ενώ η διεπιστημονική συζήτηση περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ, θα έχει ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του Συνεδρίου (https://ifne2022.gr/).

Διαβάστε επίσης:

«Αποφασίζουμε μαζί»: Οι ασθενείς συμμετέχουν στην επιλογή θεραπείας για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων