ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων και ανεμοβλογιά: Ο ΕΟΔΥ εξηγεί γιατί διαφέρουν

Ευλογιά των πιθήκων και ανεμοβλογιά: Ο ΕΟΔΥ εξηγεί γιατί διαφέρουν
Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε σε τι διαφέρουν ευλογιά των πιθήκων και ανεμοβλογιά
AP PHOTO

Ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωσή του διευκρίνισε σε τι διαφέρουν ευλογιά των πιθήκων και ανεμοβλογιά

Ανεμοβλογιά αποδείχθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων φαίνεται ότι είναι ο ιός από τον οποίο προσβλήθηκε ο 29χρονος Άγγλος από την Κεφαλονιά ο οποίος προκάλεσε συναγερμό στις ελληνικές υγειονομικές αρχές καθώς τα συμπτώματά του παρέπεμπαν σε ύποπτο κρούσμα για ευλογιά των πιθήκων.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο ΕΟΔΥ το βράδυ της Κυριακής «σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox)».

Διευκρινίζεται, δε, από τον ΕΟΔΥ ότι «οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ».

Στην ίδια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ περιλαμβάνονται και δύο παράγραφοι σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων και την ανεμοβλογία προκειμένου να εξηγηθεί γιατί υπήρξε αυτή η ανατροπή με τον 29χρονο Άγγλο.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι «ο ιός της Ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιό που προκαλούν Ευλογιά ή Ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την Ευλογιά, Ευλογιά των πιθήκων».

Παράλληλα ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι «η Ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η Ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμμύρια λοιμώξεις σε παιδιά» καταλήγοντας ότι «για την Ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Ευλογιά».

Συναγερμός στην ΕΕ για την ευλογιά των πιθήκων

Την ίδια ώρα η ΕΕ αναμένεται να συστήσει, σύμφωνα με τους Financial Times, από τα κράτη-μέλη της να προετοιμάσουν στρατηγικές για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) γνωστοποίησε ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το δημοσίευμα των FT

Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε έως τώρα - Πώς μεταδίδεται, πώς θα προφυλαχτούμε