ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά πιθήκων - Καθηγητής Μικροβιολογίας : Τα 140 κρούσματα σε 15 ημέρες μπορεί να φτάσουν 10.000

Ευλογιά πιθήκων - Καθηγητής Μικροβιολογίας : Τα 140 κρούσματα σε 15 ημέρες μπορεί να φτάσουν 10.000
Σύμφωνα με τον κ. Πουρνάρα η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης

Για το ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας λόγω της ευλογιάς των πιθήκων ο κ. Πουρνάρας ανέφερε ότι είναι ακραίο μέτρο και πως δεν θα πρέπει να δημιουργείται πρώιμη αναστάτωση.

Την εκτίμηση ότι πολύ γρήγορα τα 140 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως μπορούν να εκτοξευτούν μέσα σε 15 ημέρες μέχρι και τις 10.000 εξέφρασε ο καθηγητής μικροβιολογίας στο «Αττικόν» Σπύρος Πουρνάρας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ η κλινική εικόνα της ανεμοβλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια, και μάλιστα τα εμβόλια για τις δύο νόσους είναι παρόμοια σε διαφορετικές εκδόσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πουρνάρα η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την τάση μεγάλης εξάπλωσης, είναι ήπια νόσος ενώ υπάρχουν δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και ένα σε προχωρημένο στάδιο έρευνας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πριν την έκθεση αλλά και λίγο μετά την έκθεση στον ιό.

Μεταδίδεται παγίως με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή, τα κλινοσκεπάσματα για παράδειγμα και κάποιος πρέπει να μείνει πολύ ώρα με τον άνθρωπο που νοσεί προκειμένου να κολλήσει.

Επεσήμανε επίσης, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η υπόθεση ότι μεταδίδεται και με τη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν υπήρχε έως τώρα στη βιβλιογραφία.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Χωρίς φρένο η εξάπλωση - Επανέρχονται μάσκες, καραντίνες και εμβόλια

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr