ΥΓΕΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα περιστατικά σε παιδιά στη χώρα μας

Παιδιά
Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. 

Η επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά συνεχίζεται χωρίς να διαπιστώνεται ευρεία διασπορά, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως είναι 614 περιστατικά, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το άλλο παιδί, ηλικίας 2 ετών, παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του, το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει εντοπίσει άλλα τρία ύποπτα περιστατικά στη χώρα μας, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, περί πιθανού κρούσματος οξείας ηπατίτιδας. Τα δύο παιδιά, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων, ενώ το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό. Το τελευταίο παιδί δεν νοσηλεύτηκε ενώ τα άλλα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις