ΥΓΕΙΑ

Γονείς απαντούν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά του ιού HPV – Τι άλλαξε με την πανδημία

Εμβολιασμός παιδιών
Έρευνα σε 8 χώρες της Ευρώπης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Νέα στοιχεία για την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων γονέων έναντι του ιού HPV και για το πώς η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε τις αντιλήψεις και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με τους παιδικούς εμβολιασμούς, παρουσιάστηκαν κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα κατά του Καρκίνου.

Σκοπός της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία MSD σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Ipsos, ήταν η καταγραφή και ανάλυση των νέων δεδομένων, για το πώς η πανδημία επηρέασε τη γνώση, αντίληψη και συμπεριφορά των γονέων για τον ιό HPV και τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Η έρευνα διεξήχθη από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2022, σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβενία), με τη συμμετοχή 7.111 γονέων. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Τρίτη (24/05/2022).

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με αυτά αντίστοιχης έρευνας του 2019. Όπως προκύπτει, το ποσοστό των γονέων που δηλώνει ευαισθητοποιημένο για τον ιό HPV σημείωσε μια μικρή αυξητική τάση, από 69% σε 73%. Τρεις στους τέσσερις γονείς απάντησαν πως γνωρίζουν για τον HPV. Ωστόσο, σχεδόν το 40% δεν έχει γνώση ότι ο εμβολιασμός μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη τύπων καρκίνου. Το κενό αυτό ενημέρωσης παρατηρείται κυρίως στους άνδρες, καθώς οι γυναίκες συγκριτικά είναι πιο ενημερωμένες για την αξία του εμβολιασμού και τη συμβολή του στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2019, παρατηρείται μείωση στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια, από 66% σε 57% το 2022. Επίσης, χαμηλό είναι το ποσοστό των γονέων (48%) που γνωρίζουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων προκαλεί καρκίνους και στα δύο φύλα.

Ως προς την αξία του εμβολιασμού, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους πρέπει να εμβολιαστούν:

1. Το 64% δήλωσε πως ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για την πρόληψη συγκεκριμένων ασθενειών

2. Το 55% δήλωσε πως ο εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής μετάδοσης συγκεκριμένων ασθενειών

3. Το 42% δήλωσε ότι πάντα δρα προληπτικά για την προστασία της υγείας των παιδιών του.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα ποσοστό γονέων που δεν πιστεύει ότι ο εμβολιασμός των παιδιών του είναι σημαντικός. Κύρια αιτία φαίνεται να είναι η δυσπιστία αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων. Ως δεύτερος λόγος προβάλλεται η άποψη ότι τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα για την αποτροπή της εξάπλωσης ασθενειών.

Η πανδημία της covid-19 φαίνεται πως είχε θετική επίδραση ως προς την πληροφόρηση των γονέων σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς γενικά. Ποσοστό 61% δηλώνει πως νιώθει πιο ενημερωμένο για τον εμβολιασμό των παιδιών του. Ωστόσο, το 49% των γονέων θεωρεί ότι πλέον υπάρχει υπερπληροφόρηση σχετικά με τους εμβολιασμούς λόγω της covid-19 και ένα 43% νιώθει ότι έχει κατακλυστεί από τον όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών. Πάντως, το 68% τώρα δηλώνει πιο ευαισθητοποιημένο να φροντίσει για τον εμβολιασμό των παιδιών του, όχι μόνο έναντι της covid-19, αλλά και για άλλα νοσήματα.

Συμπερασματικά, οι γονείς στην Ευρώπη εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένοι για τον HPV σε σχέση με λίγα χρόνια πριν, ενώ η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως συνέβαλε στην καλύτερη ενημέρωσή τους, γεγονός που αντανακλάται σε μια θετικότερη στάση έναντι των παιδικών εμβολιασμών.

Σχετικές ειδήσεις