ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου
Ευλογιά των πιθήκων: «Καμπανάκι» του ΠΟΥ για τις υψηλές ομάδες κινδύνου
AP

Ο ΠΟΥ εξηγεί ότι η συνεχής μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσα να εδραιωθεί και να «χτυπήσει» παιδιά, ανοσοκατεσταλμένους και εγκυμονούσες γυναίκες

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους εκτός από την ενημέρωση για τα κρούσματα στις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αναφέρθηκε και στην Ευλογιά των Πιθήκων, εκφράζοντας τον προβληματισμό για τη μετάδοση σε ομάδες υψηλού κινδύνου εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων.

«Η Νιγηρία, η οποία παλεύει με μια επιδημία ευλογιά των πιθήκων από το 2017, έχει αναφέρει περισσότερα κρούσματα φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η επιδημία φτάνει ή ξεπερνά τις προηγούμενες κορυφές. Επιπλέον, ο ιός έχει πλέον εντοπιστεί σε 50+ νέες χώρες και η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί», αναφέρει ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Ανησυχώ για τη συνεχιζόμενη μετάδοση, διότι αυτό θα υποδήλωνε ότι ο ιός εδραιώνεται και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ανοσοκατεσταλμένων και των εγκύων γυναικών».

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 3.400 κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρίνισε ότι από τη 17η Ιουνίου, έχουν αναφερθεί 1.310 νέα κρούσματα από οκτώ νέες χώρες.

Μολονότι η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται σε χώρες όπου δεν θεωρείται ενδημική, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να μην κηρύξει παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε σε επαγρύπνηση καθώς όπως είπε, το ξέσπασμα τον ανησυχεί.