ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των επαναλοιμώξεων σε μια μόλις εβδομάδα

Κορονοϊός: Ραγδαία αύξηση των επαναλοιμώξεων σε μια μόλις εβδομάδα
23.000 επαναλοιμώξεις σε μία εβδομάδα
INTIME

Κορονοϊός: Τα κρούσματα αυξάνονται, το ίδιο και οι επαναλοιμώξεις εν όψει της κορύφωσης του 6ου κύματος της πανδημίας

Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.895 επαναλοιμώξεις μέσα σε μία ημέρα γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι κρούουν το καμπανάκι επαυξημένης προστασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 6ο κύμα δείχνει να κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα και αυτό φαίνεται από τους ημερήσιους αριθμούς κρουσμάτων, επαναλοιμώξεων, διασωληνωμέων και θανούντων.

Ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς είναι κάτω των 64 ετών ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αρρωσταίνουν δεύτερη και τρίτη φορά. Ήδη μέσα σε μια εβδομάδα οι επαναλοιμώξεις άγγιξαν τις 23.023 κάνοντας νέο ρεκόρ. Στις 3 Ιουλίου οι επαναλοιμώξεις ήταν 179.876 από την αρχή της πανδημίας ενώ χθες 3.895.

Η σημασία της 4ης δόσης

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και επισήμανε πόσο σημαντική είναι η 4η δόση. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι οι άνω των 60 ωφελούνται πλήρως σύμφωνα με τις μελέτες και ότι δεν κάνει κακό ούτε στους νεότερους. «Θα μειώσει κατά 50% την πιθανότητα να κολλήσει, και σε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό να νοσήσει βαριά και να πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον καθηγητή, κάθε παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από την προηγούμενη διότι ο ιός λόγω της ανοσίας δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο διάστημα στον οργανισμό και έτσι γίνεται πιο μεταδοτικός.

Επιπλέον ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι υπήρξε μεγαλύτερη χαλάρωση από εκείνη που θα έπρεπε σε συνδυασμό με τον ερχομό των νέων παραλλαγών. «Χαλαρώσαμε σε μία φάση που τα επιδημιολογικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά, σε μια φάση έντονης αποκλιμάκωσης, μάλιστα χαλαρώσαμε αργότερα από άλλες όμορες με εμάς χώρες, που είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί», σημείωσε.

«Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας»

«Δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα της πανδημίας». Ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται και «δυστυχώς ακόμη, αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προβλέψουμε και να το ελέγξουμε». Εμφανίζει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν από τις ανοσιακές άμυνες με συνέπεια τις επαναλοιμώξεις, οι οποίες μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον καταγράφουν αυξητική τάση.

Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων μειώνουν την πιθανότητα επαναλοίμωξης και αυξάνουν την ανοσιακή προστασία όσον αφορά τον κίνδυνο βαριάς νόσησης από Covid-19. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων.

Εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι ότι τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Επίσης όπως αναφέρει, το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλος Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και μη εμβολιασμένος. «Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε», σημειώνει ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση. «Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας», αναφέρει, τονίζοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».

Αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση

«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη, αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πώς πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πώς θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».

Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστώνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της "κουσούρια", σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».

Όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, αναφέρει ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας - χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι - και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, καταλήγει, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.