ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Η αγωγή κατά της covid-19 στα νέα κριτήρια του ΕΟΔΥ για τους θανάτους

Νοσοκομείο
Μέχρι σήμερα η Ελλάδα ακολουθεί το αυστηρό σύστημα καταγραφής θανάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
INTIME NEWS

Στοιχεία στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα στέλνουν στο εξής τα νοσοκομεία της χώρας, για τους θανάτους ασθενών που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ΕΟΔΥ θα ταξινομεί τους θανάτους ως οφειλόμενους στην covid-19 ή σε άλλη αιτία.

Πρόκειται για τον νέο τρόπο καταγραφής των θανάτων της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, που αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μέχρι σήμερα η χώρα μας «ακολουθεί το σύστημα καταγραφής που είναι στην αυστηρή ένδειξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όταν κάποιος έχει νοσήσει από covid-19, ακόμα κι αν η αιτία θανάτου δεν είναι ο covid αλλά άλλη, απλώς βγήκε θετικός με covid, καταγράφεται ως θάνατος covid». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη αύξηση θανάτων από covid-19 σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Δεν είχαμε αύξηση θανάτων, υποστηρίζει ο κ. Πλεύρης, καθώς «το euromomo που μετράει την υπερβάλλουσα θνητότητα δείχνει την ακριβή θέση της χώρας, που είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Συνεπώς, «δεν είχαμε αύξηση διότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο και μετά, συνδυάζεται με περιστατικά θανάτων από οποιαδήποτε αιτία που έχουν και covid» υποστήριξε ο Υπουργός και τόνισε ότι ο νέος τρόπος καταγραφής θα συμβάλει στην καλύτερη αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Τα κριτήρια που θα πρέπει να ικανοποιούνται για να καταγράφεται ως αιτία θανάτου ο κορονοϊός στο εξής είναι θετικό τεστ για covid-19, σοβαρή συμπτωματολογία και αγωγή κατά της λοίμωξης. Ήδη υπάρχει μελέτη σε covid κλινική του Λαϊκού Νοσοκομείου που έχει εφαρμοστεί ο διαχωρισμός ως εξής: θάνατοι οφειλόμενοι στην covid-19, θάνατοι οφειλόμενοι σε άλλη αιτία αλλά συμμετείχε και η covid και θάνατοι στους οποίους δεν συμμετείχε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι θάνατοι που ταξινομήθηκαν ως οφειλόμενοι στην covid-19 αποτελούσαν περίπου το 32% του συνόλου. Μία ακόμα αναδρομική μελέτη που περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορα νοσοκομεία της χώρας, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Τα αποτελέσματά της αναμένονται το φθινόπωρο και θα αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022.

Με βάση τα παραπάνω, οι covid θάνατοι στη χώρα μας αναμένεται να είναι αισθητά μειωμένοι στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της επόμενης εβδομάδας, στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο σύστημα καταγραφής.

Σχετικές ειδήσεις