ΥΓΕΙΑ

Παγώνη: Δεν έχει νόημα η αλλαγή στην καταγραφή των θανάτων - Λάθος από την αρχή το πρωτόκολλο

Παγώνη
«Γιατί τώρα θυμηθήκαμε να αλλάξουμε το πρωτόκολλο;» διερωτήθηκε η κυρία Παγώνη
INTIME NEWS

Στην αλλαγή του τρόπου καταγραφής των θανάτων της πανδημίας του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Μετά από δύο χρόνια, να θυμόμαστε τώρα να αλλάξουμε το πρωτόκολλο, δεν έχει νόημα» υποστήριξε η κυρία Παγώνη, τονίζοντας όμως ότι ήταν κάθετα αντίθετη με το πρωτόκολλο που εφάρμοσε η χώρα μας εξ αρχής. Την αυστηρή, δηλαδή, οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία εφόσον υπάρχει θετική διάγνωση για covid-19, οι θάνατοι να ταξινομούνται ως θάνατοι από κορονοϊό. «Ήμουν κάθετα αντίθετη από την αρχή να γίνεται η καταγραφή έτσι. Ήταν εισήγηση της Επιτροπής. Όποιος έμπαινε για οποιαδήποτε αιτία, καρκινοπαθής, έμφραγμα κτλ. και είχε διαπιστωνόταν ότι είχε και covid-19 η τελική αιτία θανάτου που βάζαμε ήταν covid. Αυτό για μένα ήταν λάθος από την αρχή» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και πρόσθεσε: «Γιατί τώρα θυμηθήκαμε να αλλάξουμε το πρωτόκολλο; Πρέπει να προχωρήσουμε έτσι, δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω».

Η Ματίνα Παγώνη προειδοποίησε επίσης, για τη μετάδοση σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από συγγενείς τους που επιστρέφουν από διακοπές στα νησιά. Δεν τηρούν το πρωτόκολλο των 5 ημερών, κολλάνε στα νησιά και επιστρέφουν χωρίς να κάνουν τεστ και πηγαίνουν στα σπίτια μεγάλων ανθρώπων, τόνισε χαρακτηρίζοντας άδικο για τους ηλικιωμένους αυτό τον τρόπο μετάδοσης.

Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υποστήριξε ότι από το τέλος Αυγούστου θα πρέπει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ξεκινήσει καμπάνια, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και των πανεπιστημίων. «Χαλαρώσαμε, δεν ασχοληθήκαμε με τους εμβολιασμούς» είπε αναφερόμενη στην περίοδο του καλοκαιριού. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση ή την τέταρτη δόση για την ηλικιακή ομάδα 60 και άνω, πρόσθεσε. Στο ερώτημα να περιμένουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο ή όχι, η κυρία Παγώνη απάντησε ότι «δεν θα έχουμε το Σεπτέμβρη τα νέα εμβόλια. Με αυτά τα εμβόλια που έχουμε ήδη θα πορευτούμε, που προστατεύουν από σοβαρή νόσηση και θάνατο μέχρι να έρθουν στην αρχή του χειμώνα τα επικαιροποιημένα, αφού τελειώσουν οι διαδικασίες έγκρισης».

Σχετικές ειδήσεις