ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Έγκριση για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna στο Ηνωμένο Βασίλειο

Moderna
Είναι αποτελεσματικό και έναντι των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και 5
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Πότε αναμένονται στη χώρα μας τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19

Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna κατά του κορονοϊού. Η βρετανική Ρυμιστική Αρχή Φαρμάκων (MHRA) ενέκρινε το διδύναμο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει στο αρχικό στέλεχος της Γουχάν και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Η απόφαση της MHRA βασίστηκε σε στοιχεία κλινικής δοκιμής, τα οποία έδειξαν ότι μια ενισχυτική δόση με το διδύναμο εμβόλιο της Moderna προκάλεσε ισχυρή ανοσιακή απόκριση, τόσο κατά της Όμικρον όσο και κατά του αρχικού στελέχους του κορονοϊού. Επίσης, διερευνητική ανάλυση δεδομένων έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και κατά των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Το προφίλ ασφάλειας του εμβολίου είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης ενισχυτικής δόσης της Moderna.

Το εμβόλιο για να κυκλοφορήσει στις χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος αυτή τη στιγμή αξιολογεί το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό.

Στην Ελλάδα, τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται από τον Οκτώβριο και μετά. Οι πρώτες προμήθειες θα αφορούν τα εμβόλια κατά της Όμικρον, ενώ τον Δεκέμβριο αναμένονται τα νέα, τα οποία στοχεύουν και κατά των υποπαραλλαγών 4 και 5, οι οποίες επικρατούν πλέον σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Σχετικές ειδήσεις