ΥΓΕΙΑ

Γαλιατσάτος για κορονοϊό: «Τον πόλεμο τον νικάμε ακόμα» - Σχολεία και μέτρα στο τραπέζι των ειδικών

Γαλιατσάτος για κορονοϊό: «Τον πόλεμο τον νικάμε ακόμα» - Σχολεία και μέτρα στο τραπέζι των ειδικών
Τι προβλέπεται για τη νέα σχολική χρονιά πριν ανοίξουν τα σχολεία

Κορονοϊός: Η πορεία της πανδημίας λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Με μέτρα ή χωρίς ο φετινός χειμώνας;

Εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τα κρούσματα να εμφανίζουν μείωση αλλά και τον χειμώνα να είναι καθ' οδόν, η πορεία για την πανδημία απασχολεί όλο και περισσότερο τους πολίτες.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τον κορονοϊό, την απότομη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, για τα μέτρα που θα πρέπει να υπάρξουν αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων.

«Θέλω να σας πω 2 πράγματα. Για το κύμα της Ο5, αυτό που έχουμε μάθει στις ΗΠΑ, αλλά και στην Αγγλία ή τη Νότια Αφρική είναι ότι έχουμε πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες στα νοσοκομεία, και αυτό είναι σπουδαίο. Τον «πόλεμο» τον νικάμε ακόμα. Δύο εβδομάδες τώρα στις ΜΕΘ δεν έχω δει ούτε έναν ασθενή με covid. Δεύτερον, περιμένουμε το φθινόπωρο η Pfizer και η Moderna να μας δώσουν τα καινούρια εμβόλια, που δεν θα έχουν μόνο τον τύπο Α μέσα, αλλά και το Όμικρον. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο μπορεί να σταματήσουμε σοβαρή νόσο αλλά και τη μόλυνση από covid», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονοϊού λέγοντας ότι «Μόνο το Α θα έχε μόνο μέσα την όμικρον αλλά και τις μεταλλάξεις της. Όταν δούμε αυτό ίσως αλλάξουμε τον covid να είναι σαν την γρίπη. Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιλέξει τι σημαίνει γι’ αυτούς η πανδημία. Εάν δεν θες να πεθάνεις από covid, τότε βοηθούν τα εμβόλια, ωστόσο δε σε σταματάνε από το να κολλήσεις. Εάν δεν θες να κολλήσεις, στη σκέψη ότι μπορεί να πάθεις κάτι κακό, οι μάσκες είναι η λύση»

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο απασχολεί όλο και περισσότερο ειδικούς, γονείς και μαθητές, ο καθηγητή επισήμανε ότι «Εγώ ζητάω δύο πράγματα για τα σχολεία. Το πρώτο είναι να μιλάνε με τους γονείς, γιατί τον covid θα τον κολλήσεις έξω από το σχολείο. Αυτό σημαίνει ότι, ό, τι κολλήσεις θα το κολλήσεις έξω από το σχολείο. Δεύτερον αυτό που ζητάμε είναι ότι εάν τα κρούσματα είναι υψηλά να αλλάξουμε το σκεπτικό και να βάλουμε μάσκες, αλλά εάν είναι χαμηλά να μην βάλουμε, να υπάρχει μία ευελιξία»