ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς μπορεί ένας ασθενής να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του;

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς μπορεί ένας ασθενής να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του;

Συνηθίζουμε να λέμε πως το γαστρεντερικό σύστημα είναι ένας δεύτερος «εγκέφαλος» στο σώμα μας, καθώς από εκεί περνάνε πολλά από τα νεύρα και πολλοί από τους νευροδιαβιβαστές του οργανισμού και εκεί πραγματοποιείται η διαδικασία της πέψης, μέσα από την οποία λαμβάνει ο οργανισμός τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί στο βέλτιστο

Ακριβώς για αυτό, όταν το γαστρεντερικό σύστημα ενός οργανισμού παρουσιάζει επιπλοκές, αναπόφευκτα θα επηρεάσει την υγεία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους άλλωστε, που όσοι άνθρωποι παρουσιάζουν στην καθημερινότητά τους γαστρεντερικές διαταραχές και ενοχλήσεις, δυσκολεύονται να παραμείνουν συνεπείς στο πρόγραμμά τους και να απολαμβάνουν μία κοινωνική ζωή χωρίς άγχος και ανησυχία. Μάλιστα, μία από αυτές τις παθήσεις είναι και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (Σ.Ε.Ε), μία χρόνια υποτροπιάζουσα διαταραχή που μεταβάλλει τη γαστρεντερική λειτουργία του παχέος εντέρου, προκαλώντας έντονες ενοχλήσεις, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγή αυτών.

Και παρότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενοχλητική και επαναλαμβανόμενη πάθηση, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μόλις το 31% των ασθενών που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο επισκέπτεται κάποιον επιστήμονα υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακοποιών. Παρακάτω, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές πληροφορίες που αποκαλύπτουν αν χρειάζεται να επικοινωνήσουμε με κάποιον ειδικό, ενώ προτείνουμε τον αποτελεσματικό φυτικό «σύμμαχο» που θα μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, προσφέροντάς μας μία καθημερινότητα γεμάτη υγεία.

Τι είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το 25% του πληθυσμού, ενώ εμφανίζεται μέσα από μία σειρά συμπτωμάτων, όπως τον έντονο κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα, την κοιλιακή διάταση, τον μετεωρισμό και τους βορβορυγμούς.

Κάπως έτσι, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και δυσπεψία, ναυτία ή καούρα στο στομάχι, επηρεάζοντας συγχρόνως την πρόσληψη τροφής. Ωστόσο, αρκετοί ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αναφέρουν πως υπάρχουν περίοδοι όπου τα συμπτώματα παρουσιάζονται με μεγάλη ένταση και άλλες όπου τα συμπτώματα σταδιακά υποχωρούν ή και εξαφανίζονται.

Όπως είναι επόμενο, τις περιόδους που τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση, ο ασθενής δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά στην καθημερινότητά του και ίσως χρειάζεται να απουσιάσει από την εργασία του ή να περιορίσει τις εξόδους και τις κοινωνικές του συναναστροφές. Το ερώτημα είναι λοιπόν, πώς μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συμπτώματα ένας ασθενής, για να μπορεί να απολαμβάνει τις ημέρες του στο έπακρο;

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης που εξασφαλίζουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στους ασθενείς που ταλαιπωρούνται από τη συγκεκριμένη χρόνια πάθηση, είναι πως επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την ψυχολογία τους. Παρόλα αυτά, εφόσον ο ασθενής αποφασίσει να απευθυνθεί σε κάποιον Επαγγελματία υγείας και λάβει την ανάλογη διάγνωση, θα έχει πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.

Από εκεί και πέρα, είναι απαραίτητο να διαμορφώσει μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει πρωτεΐνη, «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες και βιταμίνες, καθώς και κάποιο πιστοποιημένο και αποτελεσματικό πρεβιοτικό, όπως το PROIBS®, δηλαδή το τυποποιημένο μείγμα φυτικού εκχυλίσματος που εμπεριέχει τον δραστικό παράγοντα ΑVH 200®, έναν συνδυασμό 75 και περισσότερων διαφορετικών δραστικών συστατικών του φύλλου της αλόης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, έχει διαπιστωθεί πως 9 στους 10 λήπτες του συγκεκριμένου πρεβιοτικού, συνέστησαν το προϊόν σε κάποιο γνωστό τους, καθώς το 96% δήλωσε πως το PROIBS® συνέβαλε στη μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου*.

Τι είναι τα πρεβιοτικά και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το Σ.Ε.Ε.

Σε περίπτωση που δεν είμαστε εξοικειωμένοι με έννοιες όπως «πρεβιοτικά», είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρόκειται για ολιγοσακχαρίτες που ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων και βοηθούν στη διατήρηση και την ενίσχυση της εντερικής μικροχλωρίδας, δηλαδή των «καλών» βακτηρίων που βρίσκονται στο έντερό μας.

Πιο αναλυτικά, τα πρεβιοτικά παρέχουν τροφή στα βακτήρια και προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο εν γένει. Όσον αφορά στο PROIBS® συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν καθημερινό «σύμμαχο» για εκείνους που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ενώ είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση από άτομα άνω των 13 ετών, έχει,