ΥΓΕΙΑ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: «Άνοιξε» ο δρόμος για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον

EMA: «Άνοιξε» ο δρόμος για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον
Τα εμβόλια αυτά δεν έχουν ανανεωθεί για τους νεότερους και πιο μολυσματικούς τύπους BA.4 και BA.5.
AP / Markus Schreiber

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Άνοιξε ο δρόμος για δύο επικαιροποιημένα εμβόλια, για την παραλλαγή Όμικρον της Covid -19. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε δύο επικαιροποιημένα εμβόλια, για την παραλλαγή Όμικρον της Covid -19. Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έγκριση από τον FDA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ενέκρινε τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία παρέχουν ευρύτερη προστασία κατά της Covid-19 και των παραλλαγών της.

Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν τόσο τον αρχικό ιό που εμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Γουχάν το 2019, όσο και την υποπαραλλαγή BA.1 της Όμικρον, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, τα εμβόλια αυτά δεν έχουν ανανεωθεί για τους νεότερους και πιο μολυσματικούς τύπους BA.4 και BA.5, οι οποίοι έχουν γίνει κυρίαρχοι παγκοσμίως, με την απόφαση για την αντιμετώπιση αυτών των παραλλαγών να αναμένεται εντός εβδομάδων.

Ο EMA, με έδρα το Άμστερνταμ, δήλωσε ότι τα δύο εμβόλια που αφορούν άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, ήταν τα «πρώτα προσαρμοσμένα ενισχυτικά εμβόλια Covid-19 που συνιστώνται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ειδικότερα, «Αυτά τα εμβόλια είναι προσαρμοσμένες εκδόσεις των αρχικών εμβολίων Comirnaty (Pfizer/BioNTech) και Spikevax (Moderna) για να στοχεύουν την υποπαραλλαγή Omicron BA.1, όχι ωστόσο το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2», ανέφερε ο ΕΜΑ.