ΥΓΕΙΑ

Ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία - Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει το ΕΚΕΑ

αιμοδοσία
Ιδιαίτερα δύσκολη η περιόδος που διανύουμε
INTIME NEWS

Υπομεταγγίζονται ασθενείς όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και οι πολυμεταγγιζόμενοι καρκινοπαθείς - Εθελοντική αιμοδοσία στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων στις 21 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερα δύσκολη η περιόδος που διανύουμε για τα αποθέματα αίματος στη χώρα, καθλως ελλείψεις εμφανίζονται στα νοσοκομεία. Αποτέλεσμα είναι να υπομεταγγίζονται ασθενείς, όπως οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και οι πολυμεταγγιζόμενοι καρκινοπαθείς.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) απευθύνει έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Το ΕΚΕΑ συνεχίζει τις δράσεις σε χώρους εκτός νοσοκομείων, συνδεδεμένους με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έχοντας ως στόχο την προσέλκυση νέων εθελοντών αιμοδοτών, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς αίματος και θα αποκτήσουν μια τακτική σχέση με την εθελοντική αιμοδοσία. Η αύξηση της εισόδου νέων αιμοδοτών -παράλληλα με τη συνεχή κινητοποίηση όσων ήδη στηρίζουν το εθνικό σύστημα αιμοδοσίας- αποτελεί μια ικανή και αναγκαία συνθήκη έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών αίματος τόσο σε κανονικές όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

Το Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων είναι ένα σύγχρονο κέντρο πολλαπλών χρήσεων με επίκεντρο τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Καινοτομία, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε σημαντικό σημείο συνάντησης των εθελοντών αιμοδοτών, φιλοξενώντας τακτικά δρασεις του Ε.ΚΕ.Α. αλλά και άλλων φορέων και εθελοντικών ομάδων. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, απευθύνει κάλεσμα σε νέους και παλιούς εθελοντές αιμοδότες, να προσέλθουν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, και ώρες 14.30-19.30μμ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144) αποδεικνύοντας έμπρακτα τα αισθήματα αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες μας, που χρειάζονται αίμα για να είναι υγιείς και λειτουργικοί καθημερινά. Στο χώρο παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης για τους επισκέπτες, κάτι που καθιστά την προσέλευση των ενδιαφερόμενων εθελοντών αιμοδοτών ακόμα πιο εύκολη.

Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εθελοντών αιμοδοτών και συγκεκριμένα:

· χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν

· απολύμανση στις καρέκλες αιμοδοσίας

· τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοδοσίας

· τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Οι αιμοδότες μπορούν να κλείνουν ραντεβού έως και την Τρίτη 20/9 στα τηλέφωνα 2132146726-16, καθημερινά (8.30-14.30).

Η αιμοληψία διενεργείται αποκλειστικά από εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΕΑ και όλες οι μονάδες αίματος που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν για την κάλυψη των μεταγγίσεων ασθενών, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Όσοι αιμοδότες έχουν εμβολιαστεί στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, μπορούν να αιμοδοτήσουν εφόσον αισθάνονται καλά. Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό παρουσιαστούν ήπιες αντιδράσεις μπορεί να προσφέρει αίμα 7 ημέρες μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Για να δώσεις αίμα χρειάζεται:

· Να είσαι 18-65 ετών

· Να έχεις πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία

· Να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες

· Εάν έχεις κάνει τατουάζ ή piercing να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Τα φαρμακεία εμπιστεύονται οι πολίτες για την εγγραφή σε προσωπικό γιατρό