ΥΓΕΙΑ

Τέλος στους εμβολιασμούς των εφήβων κατά της Covid-19, βάζει η Σουηδία

COVID-19
Μικρός ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά οι έφηβοι, σύμφωνα με τις σουηδικές αρχές
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η σύσταση εμβολιασμού θα συνεχίσει να ισχύει για τους ανηλίκους των ομάδων υψηλού κινδύνου. 

Η Σουηδία παύει να συνιστά τον εμβολιασμό των υγιών εφήβων ηλικίας 12 ως 17 ετών κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (30/09/2022) η αρμόδια αρχή υγείας της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοινωση, είναι «πολύ μικρός ο κίνδυνος» για τους εφήβους, να εμφανίσουν σοβαρές μορφές της νόσου σε αυτές τις ηλικίες.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Οκτωβρίου, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. «Η απόφαση σημαίνει πως από την 1η Νοεμβρίου η σύσταση -και συνεπώς η πρόταση εμβολιασμού- θα ισχύει για τους ανηλίκους μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου για την Covid-19», αναφέρει.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε από την πλευρά του άρει τη σύστασή του για εμβολιασμό των παιδιών κάτω των 11 ετών χωρίς προβλήματα υγείας. «Συνολικά διαπιστώνουμε πως η ανάγκη για θεραπεία που συνδέεται με την Covid-19 ήταν μικρή στα παιδιά και τους νέους στη διάρκεια της πανδημίας και πως επίσης μειώθηκε μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον», υπογραμμίζει η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας. Για τους άνω των 18 ετών, η σουηδική σύσταση είναι για τρεις δόσεις εμβολίου. Στη σκανδιναβική χώρα, η τέταρτη δόση συνιστάται για τους άνω των 65 ετών.

Η Σουηδία, η οποία εφάρμοσε μια στρατηγική που ήταν συνολικά λιγότερο αυστηρή απ' αυτή που εφάρμοσαν άλλες χώρες στην Ευρώπη κατά της Covid-19, είδε τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται ελαφρώς στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά αυτή τη στιγμή υποχωρεί. Αφού βρέθηκε πάνω από το μέσο όρο στην αρχή της πανδημίας, η σκανδιναβική χώρα καταγράφει πλέον λιγότερους νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Η πανδημία μας «έβγαλε» τον κακό μας εαυτό - Πώς άλλαξε την προσωπικότητά μας

Εμβόλιο covid-19: Πώς επηρεάζει τον κύκλο των γυναικών

ΠΟΥ: Ορατό το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού