ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον 5 στην Ελλάδα

COVID-19
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι νέες υποπαραλλαγές σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης
INTIME NEWS

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, στη χώρα μας καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα δύο υποπαραλλαγών της Όμικρον 5, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα του «Κενταύρου».  

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 54.649 κρούσματα και 138 θάνατοι.

Το στέλεχος Omicron (B.1.1.529) απομονώθηκε από τα 629 δείγματα που ελέχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 18 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για πρώτη φορά καταγράφονται κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 (10 κρούσματα) και ΒQ.1.1 (5 κρούσματα), (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5), συνολικά 15 κρούσματα. Οι υποπαραλλαγές αυτές έχουν την τάση να διαφεύγουν του τείχους ανοσίας και αναμένεται να επικρατήσουν στην Ευρώπη, έως την αρχή του 2023.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή «Κένταυρος». Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή BA.2.75.

Ως προς τα αστικά λύματα, την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 σε τρεις από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρείς από τις έντεκα περιοχές και σταθεροποίηση σε πέντε από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+101%) και στην Αλεξανδρούπολη (+48%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Αττική (+27%). Οριακά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη στη Λάρισα (-18%), στην Πάτρα (-16%) και στα Ιωάννινα (-15%).

Σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (-7 %), στο Βόλο (-9%), στον Άγιο Νικόλαο (-5%), στα Χανιά (-4%) και στο Ηράκλειο (-2%).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 54.649 νέα κρούσματα - 85 θάνατοι σε μια εβδομάδα

Κορονοϊός - «Καμπανάκι» Μαγιορκίνη: Σίγουρη μια νέα έξαρση το χειμώνα

Καπραβέλος: Έρχεται το 7ο κύμα με ειδικά χαρακτηριστικά