ΥΓΕΙΑ

Μετάλλαξη Σιγκαπούρης: Γιατί κυριαρχεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα

Μετάλλαξη κορονοϊού
Σύσταση προς τους πολίτες, να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο
AP

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού έχει βρεθεί και στην Ελλάδα, με τους επιστήμονες να κρούουν «καμπανάκι» κινδύνου

Σύσταση προς τους πολίτες, να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο καθώς και το εμβόλιο της γρίπης, προχώρησε η Αντιπρόεδρος πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Άννα Μαστοράκου, προκειμένου να έχουμε ένα «ήσυχο χειμώνα».

Η καθηγήτρια μίλησε και για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού (Σιγκαπούρης) που βρέθηκε στη χώρα μας, τονίζοντας ότι πρόκειται για την παραλλαγή ΧΒΒ, και είναι «μια μετάλλαξη που προέρχεται από την Όμικρον, είναι μετεξέλιξη της Κένταυρος».

Σύμφωνα με την κυρία Μαστοράκου, τα χαρακτηριστικά της νέας παραλλαγής της Σιγκαπούρης, είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα στην κοινότητα, η ικανότητά της να διαφεύγει από την φυσική νόσηση, καθώς και από τα εμβόλια ενώ έχει και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που είναι οι επαναμολύνσεις.

Η ίδια ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι κυριαρχεί ανησυχία στην ιατρική κοινότητα καθώς η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μία τάση να επικρατήσει μαζί με την BQ1.

Ανησυχία για κυκλοφορία πολλών ιών μες το χειμώνα

Αυτό που μας βοηθά αυτή τη χρονική περίοδο είναι η καλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος άρα έχουμε σύμμαχο τον καιρό, αναφέρει η κ. Μαστοράκου αλλά δεν έχουμε σύμμαχο την γενική χαλαρότητα του πληθυσμού. «Δυστυχώς υπάρχει μικρό εμβολιαστικό ενδιαφέρον και ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών».

Εξέφρασε την ανησυχία για κυκλοφορία πολλών ιών μες το χειμώνα.

«Κάθε αναμνηστική δόση στη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με βαριά νόσηση κι αυτό πρέπει να ξέρει ο κόσμος, ναι οι μολύνσεις υπάρχουν αλλά το κέρδος είναι ότι οι νοσηλείες και η βαριά νόσηση. Πρέπει να προγραμματίσουμε και το εμβόλιο της γρίπης και του κορονοϊού για να περάσουμε ένα ήσυχο χειμώνα».

Σχετικές ειδήσεις:

Κορονοϊός: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα η υποπαραλλαγή της Σιγκαπούρης XBB