ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών: Κάλυψη θεραπειών και αποκατάστασης

Πλεύρης
Υπ. Υγ.

Συνάντηση με τους ιδρυτές της SALVIA Burn Association, Μαρίνα Καρύδα και Αλέξανδρο Ανδρονόπουλο, είχε την Πέμπτη (24/11/2022), ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  

Με αφορμή την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, οι δύο πλευρές συζήτησαν για την εφαρμογή των προβλεπομένων για το Μητρώο καθώς και για το σύνολο των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για τους εγκαυματίες.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών - θυμάτων από κάθε αιτία εγκαύματος είναι πλέον θεσμός με το νόμο του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους» και την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Μετονομάζεται και μετατρέπεται το υπάρχον Μητρώο Εγκαυματιών, που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019/2020, και με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται πλήρως ένα από τα βασικά προβλήματα της θεραπείας και αποκατάστασης όλων των εγκαυματιών, από οποιαδήποτε αιτία στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών βοηθάει εκατοντάδες εγκαυματίες κάθε χρόνο να λαμβάνουν τα απαραίτητα υλικά και να ακολουθούν τις μακροχρόνιες και κοστοβόρες θεραπείες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση μελλοντικών αναπηριών και στην ελάττωση των σωματικών, αλλά και ψυχικών ουλών τους. Επίσης καθίσταται ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης και κάλυψης του κόστους των εξειδικευμένων υλικών και θεραπειών αποκατάστασης των εγκαυματιών από την Πολιτεία.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία για το Εθνικό Μητρώο Εγκαυματιών, το Υπουργείο Υγείας συνεργάστηκε με τη SALVIA Burn Association, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες. Η SALVIA, αξιοποιώντας την μακρόχρονη εμπειρία της και την Επιστημονική Επιτροπή της (Πλαστικούς Χειρουργούς των εγκαυματικών μονάδων) και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ), κατέθεσε στο Υπουργείο καίριες προτάσεις στη διαβούλευση για την ψήφιση σχετικού νόμου, την Υπουργική Απόφαση και τις διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ για τη λειτουργία του Μητρώου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Υπουργείο Υγείας: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Eλλείψεις φαρμάκων: Νέα απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και έλεγχος σε εταιρείες