ΥΓΕΙΑ

Η «Ευλογιά των Πιθήκων» γίνεται «mpox» - Ο ΠΟΥ αλλάζει την ονομασία

Η «Ευλογιά των Πιθήκων» γίνεται «mpox» - Ο ΠΟΥ αλλάζει την ονομασία

Ο ιατρικός όρος Monkeypox - η αγγλική ονομασία της Ευλογιάς τον Πιθήκων - αλλάζει και πλέον θα αποκαλείται «mpox» σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Και τα δύο ονόματα θα χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα για ένα χρόνο αλλά η ονομασία Ευλογιά των Πιθήκων θα καταργηθεί σταδιακά», ανέφερε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το SkyNews μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80.000 κρούσματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψαν ότι μια μόνο δόση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων παρέχει 78% της προστασίας έναντι του ιού, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Η ανάλυση εξέτασε δεδομένα για το βαυαρικό σκανδιναβικό εμβόλιο στην Αγγλία μεταξύ 4 Ιουλίου και 3 Νοεμβρίου. Το έμβολο βρέθηκε να παρέχει 78% προστασία 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ μια δεύτερη δόση αναμένεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας προστασία.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται με τους παρακάτω τρόπους:

Έκθεση πρόσωπο με πρόσωπο (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας χωρίς κατάλληλα Μέτρα Ατομικής Προστασίας)Άμεση και στενή σωματική επαφήΕπαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως ρούχα ή κλινοσκεπάσματα.

Η μετάδοση μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων είναι λιγότερο συχνή και συνήθως απαιτεί παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ενώ η μετάδοση από την επαφή με τις μολυσματικές δερματικές βλάβες φαίνεται να είναι ο πιθανός τρόπος μετάδοσης.

Η περίοδος επώασης (χρόνος που απαιτείται από τη μόλυνση εωσότου εκδηλωθούν συμπτώματα) για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως 7−14 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από 5 έως 21 ημέρες.

Στον άνθρωπο, τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι παρόμοια αλλά πιο ήπια από τα συμπτώματα της ευλογιάς η οποία θεωρείται σήμερα εξαφανισμένη νόσος, λόγω της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Η λοίμωξη ξεκινά με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, οσφυαλγία, διογκωμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση. Συνήθως μία έως πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, εμφανίζεται το χαρακτηριστικό εξάνθημα με τη μορφή κηλίδων που συχνά ξεκινούν συνήθως από το πρόσωπο πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, το εξάνθημα εξελίσσεται γρήγορα από φλύκταινες, σε φυσαλίδες γεμάτες με υγρό, οι οποίες στην πορεία σχηματίζουν κρούστες (εφελκίδες) που αργότερα πέφτουν.

Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια παρά στον κορμό.

Πιο συγκεκριμένα, το εξάνθημα εμφανίζεται στα παρακάτω σημεία:

• Πρόσωπο (στο 95% των περιπτώσεων)

• Παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών (στο 75% των περιπτώσεων)

• Στο εσωτερικό του στόματος (στο 70% των περιπτώσεων)

• Γεννητικά όργανα (30%)

• Οφθαλμοί (20%).

Η λοίμωξη συνήθως διαρκεί 2-4 εβδομάδες.