ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Κυκλοφορούν άλλοι τέσσερις κορονοϊοί - Τι είπε για μάσκες

Μαγιορκίνης: Κυκλοφορούν άλλοι τέσσερις κορονοϊοί - Τι είπε για μάσκες
Μαγιορκίνης για κορονοϊό και μάσκες
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι η έξαρση της γρίπης εμφανίστηκε καθώς μεγάλη πληθυσμιακή μάζα δεν εμβολιαζόταν για τη γρίπη εδώ και 1-2 χρόνια.

Άλλοι τέσσερις κορονοϊοί κυκλοφορούν πέρα από την Covid-19, ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως είμαστε κοντά στην κανονικότητα και δεν είναι περίεργο τα παιδιά να κολλούν ιώσεις στο σχολείο, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Εξάλλου η γρίπη, ο RSV, ο κορωνοϊός, αδενοϊοί, εντεροϊοί κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Παράλληλα, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά στην έξαρση της γρίπης, αυτή εμφανίστηκε νωρίτερα, καθώς μεγάλη πληθυσμιακή μάζα δεν εμβολιαζόταν για τη γρίπη εδώ και 1-2 χρόνια, δεν είχε κολλήσει, δεν είχε ανοσία και γι αυτό υπάρχουν περισσότερα περιστατικά πλέον και η έξαρση ήρθε νωρίτερα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής απάντησε και για την πιθανότητα επιστροφής του μέτρου της μάσκας στα σχολεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως αν και για την ώρα δεν βλέπει να χρειάζεται η επιστροφή της μάσκας, θα πρέπει να περιμένουμε 1-2 εβδομάδες ακόμα για το αν θα χρειαστεί να περάσουμε σε κάτι οριζόντιο. «Δεν το αποκλείω αλλά αυτή τη στιγμή δεν το βλέπω» είπε και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί σύσταση για μάσκα σε κάποιους μαθητές, ανάλογα με το πως θα κρίνει την κατάσταση ο παιδίατρος.

Ωστόσο, πηγές από το υπουργείο Παιδείας υποστήριξαν χθες πως «αεν εξετάζεται επιστροφή μάσκας στα σχολεία ούτε θα τεθεί τέτοιο θέμα στην επιτροπή».

Ο καθηγητής είπε, επίσης, ότι «δεν βλέπω συρροή παιδιών στα νοσοκομεία και όπως λέει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά. Δεν μπορούμε να προχωράμε σε τέτοιου είδους μέτρα εάν δεν υπάρχει μία ανάλογη πίεση στα νοσοκομεία».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Ιωαννίδης για έξαρση της γρίπης: «Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε»

Κορονοϊός: Δεν εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας στα σχολεία

ΕΕ: Απογοητευτικός ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση κατά της covid-19