ΥΓΕΙΑ

Ματίνα Παγώνη: Ανησυχεί για τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο

Ματίνα Παγώνη: Ανησυχεί για τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο MEGA για την έξαρση των ιώσεων καθώς όπως τόνισε ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. «Δυστυχώς, έχουμε πάρα πολλές ιώσεις από Νοέμβριο. Τις περιμέναμε πολύ αργότερα, αλλά ήρθαν νωρίτερα. Σαββατοκύριακο στο "Αγλαΐα Κυριακού" πήγαν 1.400 παιδάκια για να εξεταστούν» είπε.

«Παίρνουμε τον παιδίατρο. Να μην κάνει κάθε μητέρα τον γιατρό»

Όσον αφορά τον στρεπτόκοκκο, η κ. Παγώνη εκφράζει την ανησυχία της για τους θανάτους παιδιών στην Ευρώπη. «Ο στρεπτόκοκκος, ενώ για εμάς είναι ένα απλό βακτήριο που κάνει τη φαρυγγίτιδα, την αμυγδαλίτιδα, ακόμα και την οστρακιά, όμως έχει εξελιχθεί και είδαμε τους θανάτους στο εξωτερικό, και χθες με ανησύχησαν και οι δύο θάνατοι στην Ισπανία» εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα έχουν εμφανιστεί περιστατικά στρεπτόκοκκου. Τα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, ο πόνος στον λαιμό και το πρήξιμο των αδένων.

«Εδώ δεν έχουμε θανάτους. Στρεπτόκοκκο πάντα έχουμε, απλώς πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε. Όταν υπάρχει δυνατός πονόλαιμος στο παιδί, υψηλός πυρετός, και κάποιες φορές μπορεί και εξανθήματα, παίρνεις τον παιδίατρο, λες το ιστορικό και ακολουθείς οδηγίες. Τον γιατρό μόνη της δεν μπορεί να τον κάνει κάθε μητέρα», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε, πρέπει να προσέχουμε και να λαμβάνουμε μέτρα, καθώς «ο οργανισμός μας δεν είναι τόσο δυνατός, γιατί φορούσαμε μάσκες, δεν κολλούσαμε καμία ίωση και έχει κοιμηθεί το ανοσοποιητικό μας».

«Ιανουάριο και Φεβρουάριο αναμένεται έξαρση της γρίπης»

«Τώρα είναι διαφορετικά, γιατί έχουν πέσει μαζεμένες οι ιώσεις. Είναι ο κορονοϊός, που αυτή τη στιγμή δεν μας ανησυχεί, η γρίπη, η οποία ήρθε πολύ νωρίτερα και θα κάνει έξαρση μετά τις 25-30 Δεκέμβρη. Ιανουάριος Φεβρουάριος είναι το πικ της γρίπης Α’. Όσοι είναι να κάνουν τα εμβόλια, να πάνε για να ξεμπερδέψουν. Και μετά είναι ο αδενοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) που είχαμε αρκετά περιστατικά», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Η σύσταση της Ματίνας Παγώνη προς τους πολίτες για την περίοδο των γιορτών είναι να χρησιμοποιούν μάσκα στα πολυκαταστήματα, αλλά και να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό πριν επισκεφθούν συγγενικά σπίτια.

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος: Μάχη κυβέρνησης-φαρμακείων για την έλλειψη αντιβιοτικών

Iρλανδία: «Μαμά νιώθω οτι πεθαίνω» - 5χρονη «έσβησε» απο στρεπτόκοκκο