ΥΓΕΙΑ

Τρέξιμο: Τέσσερα μυστικά για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση

Τρέξιμο: Τέσσερα μυστικά για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση
Τρέξιμο
Pixabay

Το τρέξιμο δτρέξιμο δεν είναι εύκολο, αλλά με αυτά τα τέσσερα μυστικά θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση 

Θέλετε να ξεκινήσετε τρέξιμο; Ιδού, τέσσερα μυστικά που δίνουν οι ειδικοί, τα οποία - αν ακολουθήσετε - θα σας κάνουν να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση.

Συχνά διαλείμματα

Το βασικό που πρέπει να ξέρει ένας αρχάριος στο τρέξιμο είναι ότι δεν πρέπει να διανύσει κατευθείαν μια απόσταση, αλλά θα πρέπει να κάνει συχνά διαλείμματα. Έτσι, φορά με τη φορά, θα παρατείνετε το διάστημα τρεξίματος και θα μειώνετε το περπάτημα. Μπορείτε για παράδειγμα να ξεκινήσετε με δύο λεπτά τρέξιμο και δύο λεπτά περπάτημα και σιγά σιγά να αυξάνετε κατά ένα λεπτό το τρέξιμο.

Δεν χρειάζεται να τρέχετε γρήγορα

Πολλοί νέοι ξεκινούν να τρέχουν γρήγορα και αυτό είναι λάθος. Γιατί έτσι και δεν βγάζουν την προπόνηση και απογοητεύονται αλλά και τραυματίζονται. Οπότε, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε με έναν μέτριο ρυθμό και να τον διατηρήσετε.

Τρέξτε με μικρά βήματα

Το τρέξιμο δεν είναι από τα αθλήματα που θεωρούνται εύκολα. Το σημαντικό, όπως λένε και οι προπονητές, είναι να τρέχουμε χαλαρά και σε καλή κατάσταση. Τα μικρά, ομαλά βήματα είναι πιο αποτελεσματικά από τα μεγάλα, έντονα βήματα.

Επιλέξτε τη σωστή επιφάνεια

Πολλοί νέοι αναρωτιούνται σε ποια επιφάνεια θα πρέπει να τρέχουν. Ας δούμε τι αναφέρουν οι ειδικοί για κάθε περίπτωση:

Στην άσφαλτο: Ιδανική για γρήγορο τρέξιμο, καθώς ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μικρός. Το τρέξιμο σε αυτή την επιφάνεια ενδείκνυται μόνο για αδύνατα άτομα με καλή φυσική κατάσταση.
Σε πάρκο ή δάσος: Είναι μαλακό και παρέχει εξαιρετική προστασία. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος τραυματισμού σε ρίζες, πέτρες ή λάσπη.
Στην άμμο: Είναι πολύ καλή προπόνηση για τους μύες και τα πόδια. Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί για να μην καταπονήσετε τους μύες της γάμπας.
Στον διάδρομο: Σας επιτρέπει να γυμνάζεστε όλο τον χρόνο με καλή προστασία.