ΥΓΕΙΑ

«Η έξαρση ιώσεων έκανε τον κορονοϊό να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος»

«Η έξαρση ιώσεων έκανε τον κορονοϊό να μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος»
UNSPLASH

Η διευθύντρια του Φαρμακευτικού τμήματος ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματά», Όλγα Οικονόμου μίλησε για την τριδημία των ιώσεων και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία

Ιώσεις, γρίπη και κορονοϊός είναι η απειλή του Ε.Σ.Υ. με τα νοσοκομεία να δίνουν μάχη για να μην φτάσουν σε οριακό σημείο. Η τριδημία των ιώσεων έχει θέσει σε επαγρύπνηση ειδικούς και κυβέρνηση.

Η διευθύντρια του Φαρμακευτικού τμήματος ΓΝΑ «Γεώργιος Γεννηματά», Όλγα Οικονόμου μίλησε στην ΕΡΤ για το «κοκτέιλ» αυτό δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο κορονοϊός μοιάζει λιγότερο επικίνδυνος από την έξαρση των ιώσεων.

Για τις αναπνευστικές ιώσεις η κ. Οικονόμου δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Δυστυχώς έχουμε γεμίσει ιώσεις σε βαθμό που να θεωρούμε τον κορονοϊό περισσότερο ακίνδυνο από ότι είναι οι ιώσεις και η γρίπη».

Σχετικά με τον εμβολιασμό και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι «Καταφέραμε με τους εμβολιασμούς να έχουμε ένα καλό τείχος ανοσίας. Παράλληλα, ο κορονοϊός έχει αρχίσει και εξασθενεί και ακόμη και η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι πολύ μεταδοτική, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο ήταν πριν».

«Αναλογικά 4 με 5 είναι εισαγωγές που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι άλλες είναι από γρίπη ή από άλλες ιώσεις. Περισσότερο αφορά ιώσεις και άλλα προβλήματα που υπάρχουν σε ανθρώπους. Επιβαρυμένοι είναι κυρίως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα μικρά παιδάκια που έχουν μικρότερο τείχος ανοσίας» δήλωσε για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Επιπλέον η διευθύντρια πρότεινε: «Να πάψουμε να είμαστε τόσο πολύ ανέμελοι και να αρχίσουμε πάλι να χρησιμοποιούμε τη μάσκα».

Για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία εξήγησε: «Θα πρέπει τα νοσοκομεία να υποστηριχθούν από τις πρωτοβάθμιες δομές, τα κέντρα υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία. Να υπάρχει μια υποστήριξη ώστε να μην παρουσιάζεται στην εφημερία των νοσοκομείων αυτός ο μεγάλος συνωστισμός».

Πρόσθεσε δε ότι «Είναι τελείως διαφορετικός ο χρόνος να σας δει ο γιατρός μέχρι να βρείτε το κρεβάτι. Ο γιατρός μπορεί να σας δει και σχετικά γρήγορα, όμως υπάρχουν εξετάσεις που πρέπει να γίνουν παραπομπή σε άλλες ειδικότητες όπως οι ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις. Ο χρόνος επιμηκύνεται γιατί έχουμε πάρα πολλά περιστατικά. Μπορεί να φτάσει και τέσσερις ώρες η αναμονή με τις εξετάσεις. Τις χριστουγεννιάτικες μέρες είχαμε φτάσει αναμονή μέχρι και τις 8 ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι αν είναι ένα επείγον περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται».

Κλέινοντας επισήμανε: «Τα νοσοκομεία δίνουν την περίθαλψη που πρέπει. Αλλά όταν υπάρχει ένα κύμα εισαγωγών είναι λογικό να αυξάνονται και οι χρόνοι αναμονής».