ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: 186 θάνατοι από κορονοϊό και 2 από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

εοδυ
Μετά την υπο-παραλλαγή «Κράκεν» και ο «Όρθρος» εντοπίστηκε στην Ελλάδα
INTIME NEWS

Αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων λόγω κορονοϊού παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).  

Από τις 9 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, στις γριπώδεις συνδρομές ανεξαρτήτως παθογόνου. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ειδικότερα για τον κορονοϊό, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη. Αυξήθηκε, όμως, ο αριθμός των εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147. Καταγράφηκαν 186 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 44-102).

Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75, ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB. Η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 ή «Κράκεν» όπως έχει γίνει γνωστή, έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα και η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV2 σε 5 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν. Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Πάτρα (+280%), στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στα Χανιά (+30). Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+5%).

Ως προς τη γρίπη, η θετικότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι.

Συνολικά, έχουν νοσηλευτεί 46 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 12 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Σε όλα τα κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α.

Τέλος, αύξηση παρουσίασε η θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιός - RSV, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη «Κράκεν»: Αβέβαιοι οι επιστήμονες για τον αντίκτυπο στην πορεία της πανδημίας

Κορονοϊός: Συναγερμός για «Όρθρο» και «Κράκεν» στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν κρούσματα