ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή ο θάνατος της 6χρονης - Όλοι έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο

Μαγιορκίνης: Σπάνια επιπλοκή ο θάνατος της 6χρονης - Όλοι έχουμε περάσει στρεπτόκοκκο
Getty

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το περιστατικό αυτό αποτελεί σπάνια επιπλοκή της στρεπτοκοκκική λοίμωξης, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα μικρόβιο πολύ κοινό που όλοι έχουμε έρθει σε επαφή μαζί του». Ο καθηγητής εξηγεί πώς μεταδίδεται και τι πρέπει να προσέχουμε.

Για τον στρεπτόκοκκο μίλησε σήμερα (21/2) ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, με αφορμή τον θάνατο ενός 6χρονου κοριτσιού. Το κοριτσάκι κατέληξε μετά από σηπτικό σοκ, από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, «το περιστατικό αυτό αποτελεί σπάνια επιπλοκή της στρεπτοκοκκική λοίμωξης, πίσω από την οποία βρίσκεται ένα μικρόβιο πολύ κοινό που όλοι έχουμε έρθει σε επαφή μαζί του».

Ο καθηγητής εξήγησε πως «όλοι έχουμε περάσει μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας. Η πιο κοινή είναι αυτή της αμυγδαλίτιδας για την οποία χρειάζεται να πάρουμε και αντιβίωση. Στην Ελλάδα με ένα περιστατικό, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε ότι έχουμε αύξηση σε σχέση με άλλες χρονιές, είμαστε απλά σε αναμονή για να δούμε αν θα δούμε και άλλα περιστατικά. Προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αύξηση».

Για το αν συνδέεται με τον κορονοϊό απάντησε πως δεν συνδέεται, ενώ ανέφερε ότι «είναι απλά μία αύξηση της συχνότητας σε άτομα που δεν εκτέθηκαν σε προηγούμενες χρονιές. Αυτό είναι και το πιο πιθανό σενάριο».

Στη συνέχεια είπε πώς «θα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς», ενώ επεσήμανε πως πρόκειται για μια κοινή λοίμωξη.

«Είναι ένα μικρόβιο το οποίο στην Ελλάδα δεν επιτηρείται από τον ΕΟΔΥ. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι από τις λίγες χώρες όπου ο στρεπτόκοκκος επιτηρείται, μιλάνε για αύξηση, με πιθανότερο σενάριο ότι τα παιδιά σε προηγούμενες χρονιές δεν το έχουν περάσει. Δηλαδή είναι περιστατικά πουθα εμφανίζονταν έτσι κι αλλιώς, αλλά θα εμφανίζονταν τις προηγούμενες χρονιές».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει η λεγόμενη ενεργητική παρακολούθηση οπότε αυτά τα περιστατικά δηλώνονται πιο άμεσα, διευκρίνισε ο καθηγητής, αναφερόμενος στον θάνατο της 6χρονης.

Ωστόσο, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε την επικίνδυνη μορφή του διηθητικού στρεπτόκοκκου. «Αυτή τη στιγμή, όπως σας είπα, δεν επιτηρείται, αλλά είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη. Τη βλέπουμε συχνά και στα μικροβιολογικά εργαστήρια και αντιμετωπίζεται στο σπίτι. Περιπτώσεις διηθητικού στρεπτόκοκκου που είναι από τις πιο επικίνδυνες, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή», είπε κ. Μαγιορκίνης.

Τι πρέπει να προσέχουμε στα συμπτώματα – Πότε χρειάζεται streptest

«Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Συνεπώς, εάν υπάρχει πυρετός ο οποίος επιμένει, πρέπει οι γονείς να μιλήσουν με τον παιδίατρο για να δουν εάν χρειάζεται να κάνουν το ειδικό τεστ, το streptest που θα κρίνει κι αν πρέπει ο ασθενής να πάρει αντιβίωση», ανέφερε.

Επεσήμανε, δε, ότι συστήνεται γενικά πλύσιμο χεριών και υγιεινή.

«Όπως με όλα τα μολυσματικά νοσήματα δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην κολλήσει στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μία φορά και κατά πάσα πιθανότητα πολλές φορές, οπότε είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο το οποίο δεν έχουμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε τελείως, παρά μόνο να το περιορίσουμε σχετικά. Δεν είναι η πρώτη χρονιά που συμβαίνουν σπάνιες επιπλοκές, είναι περιστατικά που θα συμβούν έτσι κι αλλιώς σε ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Πώς μεταδίδεταιΤο μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων γίνονται ασυμπτωματικά

«Εάν κάποιος έχει οστρακιά ή κάποιο στρεπτόκοκκο της ομάδας Α είναι πιθανό να μεταδοθεί στους άλλους. Το πιο πιθανό είναι όμως οι άνθρωποι του περιβάλλοντος να έχουν αυτό που λέμε απλό αποικισμό, δηλαδή να μην εμφανίσουν ούτε καν λοίμωξη. Γιατί και το μεγαλύτερο ποσοστό των λοιμώξεων με αυτό τον στρεπτόκοκκο γίνονται ασυμπτωματικά, δηλαδή αποικίζουν το φάρυγγα, το ρινοφάρυγγα και μετά από λίγο καιρό περνάει. Ακόμα λοιπόν και αυτό σε αυτή την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουν οι γονείς streptest εάν χρειάζεται, αλλά και πάλι το αρνητικό δεν θα πει κάτι, ιδίως στις περιπτώσεις του αποικισμού», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τέλος, σχετικά με την ιχνηλάτηση της λοίμωξης, ο καθηγητής είπε ότι αντιμετωπίζουμε μόνο τις λοιμώξεις, οι οποίες έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό δηλαδή την αμυγδαλίτιδα.