ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων στα νοσοκομεία

νοσοκομείο
Όλα τα θέματα ανοιχτά στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
INTIME NEWS

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης (22/03/2023) με θέμα τη χαλάρωση των μέτρων στις μονάδες υγείας.  

Γενική συζήτηση για τη χαλάρωση των μέτρων στις μονάδες υγείας, γίνεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, την Τετάρτη (22/03/2023).

Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, στο τραπέζι της Επιτροπής. Μεταξύ αυτών, η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους υγειονομικούς που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε εργαστήρια και διοικητικοί υπάλληλοι.

Επίσης, συζήτηση γίνεται για την επιστροφή του επισκεπτηρίου για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Σήμερα, σε θαλάμους νοσηλείας επιτρέπεται ένας συνοδός, ο οποίος πρέπει να επιδείξει αρνητικό rapid-test 48 ωρών.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, στη δήλωσή του για την άρση των μέτρων που έναντι της Covid-19, είχε εξαιρέσει τις μονάδες υγείας.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοϊού, η λειτουργία των νοσοκομείων γίνεται με τις οδηγίες που είχαν εκδοθεί το φθινόπωρο βάσει της τότε επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και ενώ αναμενόταν το χειμερινό κύμα των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Στα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κλινικές COVID, οι οποίες προσαρμόζουν τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών τους. Σε περίπτωση που κριθεί ότι ένας ασθενής έχει αναπτύξει COVID-19 που χρήζει ειδικής θεραπείας μεταφέρεται στην κλινική COVID του νοσοκομείου για νοσηλεία (εφ' όσον πρόκειται να εισαχθεί) ή για συνέχιση της νοσηλείας του (εάν νοσηλεύεται ήδη). Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα συμβατά με νόσο COVID-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικά ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες, τότε δεν μεταφέρεται σε Κλινική COVID αλλά παραμένει στην Κλινική του. Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ορίζει ειδικό θάλαμο απομόνωσης εντός της Κλινικής όπου συνεχίζεται η νοσηλεία του ασθενούς σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, δεν επιτρέπεται η νοσηλεία στον ίδιο θάλαμο ασθενών θετικών και αρνητικών στον κορονοϊό.

Οδηγίες ισχύουν και για τα χειρουργεία. Σε περίπτωση που έχει προγραμματισθεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής εμφανίσει θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό χωρίς συμπτώματα ή εργαστηριακό ευρήματα νόσου COVID-19, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό δεν αναβάλλονται αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.

Η εισήγηση της Επιτροπής ενδέχεται να φέρει αλλαγές και στα παραπάνω, σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πλεύρης - Τέλος στα μέτρα έναντι της πανδημίας Covid-19