ΥΓΕΙΑ

Κοτανίδου: Μικρότερες οι επιπτώσεις από νοσήματα στους τακτικούς αιμοδότες

Αναστασία Κοτανίδου
Η Αναστασία Κοτανίδου
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μήνυμα της υπουργού Υγείας, Αναστασίας Κοτανίδου, για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.  

«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι το μεγαλύτερο δώρο αγάπης και ζωής που θα μπορούσαμε να κάνουμε στους συνανθρώπους μας» δήλωσε η υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, με αφορμή τη σημερινή (14/06/2023) Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

«Οι αιμοδότες δεν προσφέρουν μόνο βοήθεια ώστε να σωθούν οι συνάνθρωποί μας, βοηθούν και τους εαυτούς τους. Αυτό συμβαίνει επειδή από μελέτες έχει βρεθεί ότι όταν δίνουμε τακτικά αίμα μπορούμε να ωφεληθούμε και εμείς οι ίδιοι, καθώς έχουμε μικρότερες επιπτώσεις από τα νοσήματα» πρόσθεσε η κυρία Κοτανίδου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, φέτος έχει κεντρικό μήνυμα «Ζούμε, επειδή ΕΣΥ προσφέρεις - Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά» και επικεντρώνεται κυρίως στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, τονίζοντας την αναγκαιότητα για τακτική προσφορά αίματος και πλάσματος.

«To μήνυμα αυτό δημιουργήθηκε για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και παράλληλα να αναδείξει και να αποτυπώσει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, που διακατέχει τον εθελοντή αιμοδότη ως μία συνειδητή έκφραση αλληλεγγύης» εξηγεί το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας, διοργανώθηκε και φέτος εθελοντική αιμοδοσία στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην αιμοδοσία συμμετέχουν μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πολίτες εθελοντές αιμοδότες σε μία πρωτοβουλία, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τη συστράτευση ανθρώπων που υπηρετούν κοινές ανθρωπιστικές αξίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή.