ΥΓΕΙΑ

Από το ένα Κέντρο Υγείας στο άλλο - Μετακινούνται γιατροί για να καλύπτουν εφημερίες

Κέντρο Υγείας
Κίνδυνος να ανασταλούν προγραμματισμένα ραντεβού
INTIME NEWS

Μετακινήσεις και «εντέλλεσθαι» για την κάλυψη των κενών σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία της περιφέρειας. 

Χωρίς ειδικευμένο γιατρό, για τους επόμενους τρεις μήνες έχει μείνει το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας, στην Αιτωλοακαρνανία. Γιατροί από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου καλούνται να καλύψουν τις εφημερίες και στην Άνω Χώρα, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 50 χιλιόμετρα, ενώ ήδη καλύπτουν και εφημεριακές ανάγκες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τα «εντέλλεσθαι» για μετακίνηση και υπερεφημέρευση των ακτινολόγων του ΓΝ Αγρινίου στο ΓΝ Άρτας, καθώς και των ιατρών του ΚΥ Βόνιτσας στο ΚΥ Βασιλικής στη Λευκάδα, σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως διευκρινίζει η Ένωση, οι γιατροί ενός Κέντρου Υγείας καλούνται με «εντέλλεσθαι» να πραγματοποιήσουν τις εφημερίες δύο Κέντρων Υγείας, υπερβαίνοντας το ανώτατο μηνιαίο επιτρεπτό όριο εφημεριών και χωρίς τη συναίνεσή τους, οδηγώντας τους σε υπερεφημέρευση, εργασιακή και σωματική εξουθένωση, ενώ ήδη οι γιατροί καλύπτουν και εφημεριακές ανάγκες του ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Η Ένωση καταγγέλλει, επίσης, πως «η Διοίκηση έφτασε στο σημείο να "θυμίσει" στους συναδέλφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι συναινούν στην υπερεφημέρευση, να υπογράψουν δηλαδή τη ρήτρα εξαίρεσης (opt out), αναλαμβάνοντας οι ίδιοι την αποκλειστική ευθύνη για τη διενέργεια υπερεργασίας με ό,τι συνέπειες αυτό μπορεί να έχει, ώστε να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες για τη μη στελέχωση του ΚΥ Άνω Χώρας».

Οι εντολές αυτές «θα έχουν σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, των αναγκών του ΚΥ Ναυπάκτου αλλά και να ανασταλούν προγραμματισμένα ραντεβού τόσο στο ΚΥ Ναυπάκτου όσο και στα περιφερειακά ιατρεία. Επίσης, να ανασταλούν προγραμματισμένες κανονικές άδειες συναδέλφων ενώ δυνητικά τίθενται σε κίνδυνο τόσο η η υγιεινή όσο και η ασφάλεια των ιατρών και ασθενών» συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέλος, τονίζουν: «Δε θα γίνουμε περιοδεύων θίασος προκειμένου να καλύπτουμε τα κενά των θέσεων των διάφορων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις. Το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, δεν προέκυψε τώρα». Απαιτούν να προκηρυχθεί άμεσα και με κατεπείγουσες διαδικασίες το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας και να ανακληθεί άμεσα η εντολή μετακίνησης από την 6η ΥΠΕ των ιατρών από το ΚΥ Ναυπάκτου.

Σχετικές ειδήσεις