ΥΓΕΙΑ

Σε αναβρασμό οι γιατροί για το σχέδιο αλλαγής των εφημεριών - Καμία ειλημμένη απόφαση, λέει η 2η ΥΠΕ

Γενικό Κρατικό Νίκαιας
INTIME NEWS

Να προκηρύξει προειδοποιητική στάση εργασίας για το θέμα των εφημεριών, καλούν την ΕΙΝΑΠ οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Παρόλο που η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας διέψευσε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση αλλαγής του συστήματος εφημέρευσης των νοσοκομείων, οι γιατροί παραμένουν σε αναβρασμό και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, με απόφαση της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης, δηλώνουν την «πλήρη και κατηγορηματική» τους αντίθεση στο νέο σχέδιο διάταξης εφημερευόντων νοσοκομείων Αττικής «που είναι υπόψη των διοικήσεων 1ης και 2ης ΥΠΕ και που αναφέρει άμεση έναρξη εφαρμογής του από Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο στο οποίο αναφέρονται οι γιατροί, προβλέπει αλλαγή στο εφημεριακό καθεστώς των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία που υπάγονται στη 2η ΥΠΕ (Αττικό, Θριάσιο, Νίκαια, Τζάνειο, Ασκληπιείο) προβλέπεται καθημερινή πρωινή εφημερία (8:00-14:30) πλην της επόμενης της γενικής εφημερίας και γενική 24ωρη εφημερία κάθε τέσσερις ημέρες. Δηλαδή κάθε νοσοκομείο θα πραγματοποιεί δύο επιπλέον εφημερίες. Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών, μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει «στην υποβάθμιση της τακτικής λειτουργίας των κλινικών και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, δηλαδή μετατρέπει τα νοσοκομεία σε εφημερατζίδικα. Σε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των χειρουργείων αφού οι λιγοστές χειρουργικές αίθουσες θα κατανέμονται μόνο για τα επείγοντα περιστατικά, άρα θα αυξηθεί η λίστα αναμονής των τακτικών χειρουργείων. Τα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα όπως τα εργαστήρια και κυρίως τα τμήματα ακτινοδιάγνωσης θα επωμιστούν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς στον οποίον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν». Επίστης, υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω του υπάρχοντος λιγοστού νοσηλευτικού και λοιπού παραϊατρικού προσωπικού.

Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια χαρακτήρισε χθες, Τετάρτη (06/09/2023) χαρακτήρισε ανυπόστατες τις φήμες για ειλημμένη απόφαση αλλαγής του συστήματος εφημέρευσης. «Θα θέλαμε κατηγορηματικά να διαψεύσουμε ότι υπάρχει τέτοια απόφαση. Καλούμε τις Διοικήσεις και τις Διευθύνσεις των Ιατρικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων ευθύνης μας, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τον προγραμματισμό των εφημεριών τους, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Τη διάψευση υποδέχτηκαν θετικά οι γιατροί του ΓΝ Νίκαιας, τονίζοντας όμως ότι «αυτό δεν αρκεί. Η διαβεβαίωση θα πρέπει να δοθεί επίσημα από την ίδια την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ζητάμε συνάντηση αντιπροσωπίας μας με τον υπουργό ή με τον αρμόδιο για τα νοσοκομεία υφυπουργό όπου θα εκθέσουμε και τα λοιπά μας αιτήματα σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου».

Επιπλέον τονίζουν πως η προηγούμενη «προ ετών απόπειρα εφαρμογής παρόμοιου σχεδίου (πρωινή και απογευματινή – νυκτερινή γενική εφημερία εναλλάξ και στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ όπως γίνεται στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ) είχε τότε ως άμεσο αποτέλεσμα να κατευθύνονται καθημερινά προς το νοσοκομείο μας σχεδόν όλα τα επείγοντα περιστατικά τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας που διακομίζονταν προς την Αττική. Το νοσοκομείο μας με τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας (24ωρη γενική εφημερία κάθε 4 ημέρες) είναι ήδη μακράν το πρώτο σε όλη την χώρα σε εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Περαιτέρω επιβάρυνσή του θα το οδηγήσει άμεσα και μοιραία σε λειτουργική κατάρρευση καθώς ήδη κρίσιμα τμήματα (π.χ. οι 3 Παθολογικές Κλινικές, το Απεικονιστικό Εργαστήριο Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας αλλά και συνολικά το Ακτινοδιαγνωστικό, το Κυτταρολογικό, το Παθολογοανατομικό κλπ) μαστίζονται από υποστελέχωση. Θα αφαιρέσει από το νοσοκομείο κάθε δυνατότητα τακτικής λειτουργίας η οποία έχει κρίσιμη σημασία τόσο για τον πληθυσμό όσο και για την εκπαίδευση των συναδέλφων ειδικευομένων. Τα προηγούμενα χρόνια με αυτοθυσία έχουμε εξυψώσει το επιστημονικό επίπεδο του νοσοκομείου. Δεν θα επιτρέψουμε την καταβαράθρωσή του».