ΥΓΕΙΑ

Βυθισμένο στις λάσπες το Κ.Υ. Παλαμά - Χωρίς νερό και ρεύμα το Κ.Υ. Φαρκαδόνας

Λάρισα
Πλημμυρισμένη περιοχή της Λάρισας
INTIME NEWS

Οικονομική ενίσχυση στις πληγείσες περιοχές από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για την κάλυψη άμεσων αναγκών - Ζητά έκτακτα μέτρα για την επείγουσα περίθαλψη στη Θεσσαλία. 

Το Κέντρο Υγείας Παλαμά έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί στις λάσπες, ενώ για έκτη ημέρα, το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας είναι χωρίς νερό και ρεύμα, με τις άμεσες ανάγκες των ασθενών να καλύπτονται από γεννήτρια. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των πλημμυροπαθών.

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις πληγείσες περιοχές για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Η ενίσχυση θα δοθεί με ευθύνη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καρδίτσας και στους τέσσερις νομούς που επλήγησαν. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία και την κάλυψη των αναγκών επείγουσας περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ ζητά:

- Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.

- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί
και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες
θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

- Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των
ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από
ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής
υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό
και κοινοτικό επίπεδο.

- Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.

- Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

- Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Το Κ.Υ Παλαμά έχει ολοκληρωτικά βυθιστεί στις λάσπες. Άμεσα να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό. Άμεσα να εφοδιαστεί με όλο το αναγκαίο υγειονομικό υλικό το γήπεδο της Καρδίτσας στο οποίο μεταφέρονται προς το παρόν οι απεγκλωβισμένοι για εξέταση και παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής περίθαλψης. Να εξασφαλιστεί άμεσα η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση του Κ.Υ. Φαρκαδόνας, το οποίο είναι για έκτη συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό και ρεύμα.

- Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.

- Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

Σχετικές ειδήσεις