ΥΓΕΙΑ

Δημιουργία επιτροπής γνωμοδότησης για υποθέσεις ιατρικής αμέλειας προτείνει ο ΠΙΣ

ΠΙΣ
Το προεδρείο του ΠΙΣ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη είχε το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Την ενεργοποίηση ειδικής επιτροπής για την απλοποίηση των διαδικασιών σε υποθέσεις που αφορούν σε ιατρικά σφάλματα, ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), σε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, την Τετάρτη (22/11/2023).

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ΠΙΣ ζήτησε την αλλαγή της νομοθεσίας ως προς τα ιατρικά σφάλματα, με τρόπο που να καλύπτει τόσο τους καταγγέλλοντες, όσο και τους καταγγελλόμενους. Συγκεκριμένα, πρότεινε τη δημιουργία εξειδικευμένου ιατρικο-νομικού Οργάνου.

Το νέο αυτό Όργανο προτάθηκε να λειτουργεί εντός του ΠΙΣ, απαρτιζόμενο από υψηλού κύρους επιστήμονες (ανάλογης κατά περίπτωση εξειδίκευσης) του οποίου θα προεδρεύει ανώτερος δικαστικός λειτουργός και θα είναι σε θέση να γνωμοδοτεί – κατ’ αρχήν- εάν συντρέχει, από ιατρικής απόψεως, αμέλεια του ιατρού. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η άσκοπη και ατεκμηρίωτη εκκίνηση ποινικών διώξεων σε βάρος ιατρών και ταυτόχρονα ο έλεγχος θα περιοριστεί μόνο στις περιπτώσεις που είναι άξιες ελέγχου, υποστηρίζει ο Σύλλογος. Αντίστοιχα, στις αστικές υποθέσεις θα υπάρχει η γνώμη του εν λόγω Οργάνου, προκειμένου να υποβοηθηθεί ο φυσικός δικαστής στην εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, ο υπουργός Δικαιοσύνης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση και λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελεί σημαντική αλλαγή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, πρότεινε να συσταθεί άμεσα κοινή επιτροπή η οποία θα εξετάσει την πρακτική εφαρμογή της πρότασης, θα προτείνει τις λεπτομέρειες για την σύσταση του Οργάνου καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητά του.

Σχετικές ειδήσεις