ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: 66χρονος κατέληξε από επιπλοκές – Τρεις συνολικά οι θάνατοι

ΜΕΘ
Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν νοσηλευτεί 4 άτομα
INTIME NEWS

Παρόλο που η κυκλοφορία της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τρεις θάνατοι έχουν καταγραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου στη χώρα μας.

Ένας άνδρας 66 ετών είναι το τρίτο θύμα της εποχικής γρίπης, από την έναρξη της φετινής περιόδου. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο νέος θάνατος οφείλεται σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη (τύπου Α). Συνολικά, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Πρόκειται για 2 άνδρες και 1 γυναίκα, με εύρος ηλικιών από 54 έως 72 έτη, στους οποίους ανιχνεύτηκε ιός γρίπης τύπου Α. Δύο από τα τρία στελέχη υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γενικότερα για τη δραστηριότητα της γρίπης, η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (13-19/11/2023) αναφέρει ότι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν νοσηλευτεί 4 άτομα. Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί 17 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 16 (94%) ήταν τύπου Α και ένα (6%) τύπου Β. Από τα 16 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, το ένα (6%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3) και τα 15 (94%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανεξαρτήτως παθογόνου ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρό βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Για τη λοίμωξη COVID-19, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 11% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Μείωση παρουσίασε και ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 42.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 27 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 64-97 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Σχετικές ειδήσεις