ΥΓΕΙΑ

Έσωσαν 15χρονη που υπέστη εγκεφαλικό χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

ΜΕΘ
Το ΕΣΥ εξακολουθεί να σώζει ζωές, χάρη στο έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που παραμένει στην αιχμή της ιατρικής τεχνολογίας
INTIME NEWS

Οι γιατροί αφαίρεσαν θρόμβο από τον εγκέφαλο 15χρονης μέσα σε 15 λεπτά - Η επέμβαση έγινε στο Κέντρο Εγκεφαλικών των νοσοκομείων Αιγινήτειο-Αρεταίειο-Αλεξάνδρα

Οξύ εγκεφαλικό υπέστη ένα 15χρονο κορίτσι, το οποίο σώθηκε χάρη στην άμεση αντιμετώπιση του επεισοδίου από εξειδικευμένη ομάδα, στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί με τη συνεργασία των νοσοκομείων Αιγινήτειο, Αρεταίειο και Αλεξάνδρα.

Το περιστατικό συνέβη πριν από μία εβδομάδα. Η 15χρονη νοσηλευόταν για άλλο λόγο σε νοσοκομείο των Αθηνών και ξαφνικά, μέσα στη νύχτα, έχασε την ικανότητα να κινεί το δεξί της χέρι και πόδι και δεν μπορούσε να μιλήσει. Η διάγνωση ήταν άμεση: απόφραξη της εγκεφαλικής αρτηρίας, μια κρίσιμη κατάσταση, που απαιτούσε άμεση αντιμετώπιση.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Η κατάσταση του κοριτσιού ήταν κρίσιμη, όλα όμως εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Η νευρολογική ομάδα του Αιγινητείου υποδέχθηκε το κορίτσι στα Επείγοντα. Στη συνέχεια, η ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση θρομβεκτομής που διενεργήθηκε άμεσα στο Τμήμα Ακτινολογίας του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Μέσα σε μόλις 15 λεπτά, ο θρόμβος αφαιρέθηκε από την εγκεφαλική αρτηρία. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: τα συμπτώματα υποχώρησαν αμέσως, η νεαρή ασθενής ήταν σε θέση να κουνήσει τη δεξιά πλευρά του σώματος και να μιλήσει μέσα στο χώρο του χειρουργείου, δημιουργώντας ενθουσιασμό σε όλη την επιστημονική ομάδα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η οικογένειά της, μετά την επέμβαση, είδε την κοπέλα να επανέρχεται, να κινείται και να μιλάει όπως πριν. Μέσα σε λίγες ημέρες, επέστρεψε στο σπίτι της, περιμένοντας με ανυπομονησία την επιστροφή της στο σχολείο και στους φίλους της.

Η επέμβαση έγινε από την ομάδα του κ. Παναγιώτη Παπαναγιώτου, Αν. Καθηγητή επεμβατικό ακτινολόγο και τον Νικόλαο Τσαμόπουλο, επιστημονικό συνεργάτη της μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας και Διευθυντή του τμήματος Επεμβατικής Νευρακτινολογίας του νοσοκομείου Mediterraneo, υπό την αναισθησιολογική κάλυψη της κυρίας Α. Τύμπα, Επ. Ιατρού της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Αρεταιείου νοσοκομείου.

Ο κ. Παπαναγιώτου δήλωσε πως «το εγκεφαλικό επεισόδιο και η ανάγκη για τέτοιου είδους παρεμβάσεων στα παιδιά είναι ευτυχώς σπάνια, πράγμα που όμως σημαίνει ότι η διάγνωση έρχεται συχνά πολύ αργά. Ευτυχώς, σε αυτή την περίπτωση, όλα πήγαν τέλεια - από την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη διάγνωση μέχρι την ίδια τη θεραπεία, με αποκορύφωμα αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η ομάδα μας είναι πολύ περήφανη για αυτό που πετύχαμε εδώ. Είναι μια σαφής απόδειξη του επιπέδου φροντίδας και τεχνογνωσίας που παρέχουμε στο Κέντρο μας.»

Η ιατρική ομάδα
Η ιατρική ομάδα

Το περιστατικό αναδεικνύει τη σημασία της γρήγορης και αποτελεσματικής ιατρικής παρέμβασης σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η θρομβεκτομή, μια ιατρική πράξη που αφαιρεί θρόμβους από τα αιμοφόρα αγγεία, έχει αποδειχθεί σωτήρια για επιλεγμένους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οξέα εγκεφαλικά επεισόδια. Είναι αποτελεσματική όταν εκτελείται γρήγορα, συνήθως εντός των πρώτων ωρών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Το Κέντρο λειτουργεί εδώ και περισσότερο από 2 έτη από εξειδικευμένη Διεπιστημονική ομάδα των τριών νοσοκομείων λειτουργεί υπό τον συντονισμό των κ. Π. Παπαναγιώτου, Αναπληρωτή Καθηγητή και επεμβατικό νευροακτινολόγο, κ. Δ. Μητσικώστα, Καθηγητή νευρολογίας, κ. Σ. Βασιλοπούλου, Επ. Καθηγήτρια, Ε. Κορομπόκη, Παθολόγο εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση ΑΕΕ. Η συνεργασία περιλαμβάνει τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αρεταίειο (Πρόεδρος Καθ. Κ. Τσιούφης) και το Γ.Ν.Α. Αλεξάνδρα και ιδιαίτερα τις Πανεπιστημιακές Κλινικές/Εργαστήρια του ΕΚΠΑ: της Α' Νευρολογικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Λ. Στεφανής), του Α' Εργαστηρίου Ακτινολογίας (Δ/ντρια Καθ. Λ.Ε. Μουλοπούλου, Υπεύθυνος Μονάδας Επεμβατικής Ακτινολογίας Καθ. Α. Χατζηϊωάννου), της Θεραπευτικής Κλινικής (Δ/ντης Καθ. Α.Μ. Δημόπουλος), καθώς και της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας (Δ/ντρια Καθ. Κ. Θεοδωράκη) της Αγγειοχειρουργικής Μονάδας της Β Χειρουργικής Κλινικής (Υπεύθυνος Καθ. Θ. Κώτσης) και τουΑκτινολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα (Συντ. Δ/ντης Α. Χαλαζωνίτης).

Σχετικές ειδήσεις