ΥΓΕΙΑ

ΕΚΑΒ: Ολοκληρώνεται στη Λάρισα η εκπαίδευση στις αεροδιακομιδές

EKAB
Απομένει η κατάρτιση των διασωστών και ιατρών του ΕΚΑΒ σε ελικόπτερο HEMS A-109 SP
EUROKINISSI/ ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Σε διευκρινήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου σχετικά με τις «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ», που διεξάγεται στη Λάρισα, προχώρησε η διοίκηση του ΕΚΑΒ

Απαντώντας σε δημοσιεύματα, η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) τονίζει ότι το έργο «Δράσεις Ανάπτυξης Δεξιοτήτων και Ικανοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού του ΕΚΑΒ» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου (ΕΠ ΜΔΤ) / ΕΣΠΑ 2014-2020 και τελεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων εποπτευουσών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Για την ανάδειξη της αναδόχου εταιρείας διεξήχθη διεθνής διαγωνισμός και ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασίες. Επιπρόσθετα το εν λόγω έργο, πριν από την φάση της έναρξης υλοποίησης, ελέγχθηκε ως προς τις ακολουθημένες διαδικασίες από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προσθέτει η διοίκηση του Κέντρου.

Όσον αφορά, τέλος, στη χρήση μονοκινητήριου ελικοπτέρου τύπου ΑΒ 206, στην έως τώρα διεξαχθείσα εκπαιδευτική διαδικασία στη Λάρισα, το ΕΚΑΒ διευκρινίζει τα εξής:

1. Σύμφωνα με τον ανάδοχο του έργου, το προαναφερθέν ελικόπτερο χρησιμοποιείται επικουρικά και μόνο για εκπαιδευτικά αντικείμενα που αφορούν στην προσομοίωση διαδικασιών (ασφάλεια προσωπικού και εξοπλισμού, σωστικά μέσα, ασφάλιση φορείου και ασθενούς στην καμπίνα, ασφάλιση υγειονομικού εξοπλισμού κλπ).

2. Το συγκεκριμένο ελικόπτερο (ΑΒ 206), είναι το μοναδικό μονοκινητήριο ελικόπτερο εκ των συνολικά πέντε (5) ελικοπτέρων που χρησιμοποιούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία καθόσον όλα τα υπόλοιπα είναι δικινητήρια.

3. Παρόλο ότι για το παραπάνω έργο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τρία (3) ελικόπτερα (όπως ορίζεται στη Σύμβαση) χρησιμοποιούνται πέντε (5) έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή κατάρτιση των διασωστών & ιατρών του ΕΚΑΒ.

4. Σε όλα τα ελικόπτερα, βάσει της σύμβασης του έργου, υπάρχει ο προβλεπόμενος εξοπλισμός ενώ εκτός από τους υπεύθυνους για την κατάρτιση εκπαιδευτές τα συνοδεύουν και τα πληρώματα που τα επανδρώνουν.

5. Στο ΕΚΑΒ Λάρισας η εκπαιδευτική διαδικασία ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα πάντα με τον αρχικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του έργου, απομένοντας η κατάρτιση των διασωστών και ιατρών του ΕΚΑΒ σε ελικόπτερο HEMS A-109 SP.

Σχετικές ειδήσεις