ΥΓΕΙΑ

Προϋπολογισμός: Στάση εργασίας την Πέμπτη 14/12 στα νοσοκομεία

συμβασιούχοι
Το 35% του προσωπικού των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ
INTIME NEWS

Πεντάωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (14/12/2023) προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ενάντια στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024. 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ενάντια στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024. Η ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, υπάρχει μαζικό κύμα αποχωρήσεων υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια εξαιτίας της ακρίβειας και των χαμηλότατων μισθών. «Δεν μπορείς να προσελκύσεις στο σύστημα γιατρούς με 1.850 ευρώ το μήνα και νοσηλευτές, διασώστες και άλλους επαγγελματίες με 800 ευρώ το μήνα. Σε πολλές περιπτώσεις ο μισθός των υγειονομικών είναι χαμηλότερος από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη».

Το δεύτερο ζήτημα που θέτει η ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι το 35% του προσωπικού των νοσοκομείων είναι συμβασιούχοι. «Εάν απολυθούν κατέρρευσαν τα νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την μονιμοποίησή τους, η οποία είναι επιβεβλημένη για να μην γίνεται ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού στο σύστημα σε νέες προκηρύξεις. Μας εμπαίζουν με την ένταξή μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Παρότι υπάρχει σχετική θετική εισήγηση της Επιτροπής που η ίδια η κυβέρνηση σύστησε, το πόρισμά παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, τρία χρόνια τώρα».

Ως προς τη χρηματοδότηση, οι υγειονομικοί τονίζουν ότι «με 5% δημόσιες δαπάνες υγείας δεν φτιάχνει η Δημόσια Υγεία. Ο μέσος όρος των δημοσίων δαπανών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι δύο μονάδες πάνω. Με τέτοιες δαπάνες υποβαθμίζεται συνεχώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιωτικοποιείται το σύστημα, ο πολίτες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων φτάνουν σε 1,2 δισ. ευρώ, ενώ αδυνατούν να συντηρήσουν και να ανανεώσουν τον κτηριακό και ιατρικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

«Με τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του έτους 2024 δεν αντιμετωπίζονται οι παθογένειες του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ και της Πρόνοιας. Δεν αναγνωρίζεται η αυτοθυσία των υγειονομικών στη διάρκεια της πανδημίας και κάθε ημέρα, με την ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, αυξήσεις μισθών» καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.