ΥΓΕΙΑ

Πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης υπηρεσιών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας

ΕΣΗΕΑ
Το συνέδριο διεξήχθη στην αίθουσα Γεωργίου Καράντζα της ΕΣΗΕΑ
ΚΕΤΕΚΝΥ

Την Παρασκευή (15/12/2023) πραγματοποιήθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «DRG: Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ελληνικών Νοσοκομείων», που διοργανώθηκε από το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ - Ελληνικό Ινστιτούτο DRG.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο DRG είναι ο υπεύθυνος φορέας για την εισαγωγή, την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη συνεχή βελτίωση του συστήματος κοστολόγησης και αποζημίωσης νοσοκομειακών υπηρεσιών. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών που εκπονεί το Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Παντελή Μεσσαρόπουλο, το νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ.) εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στόχος του νέου συστήματος είναι η διαχείριση των διατιθέμενων πόρων μέσω της ακριβούς και τεκμηριωμένης αποτίμησης του νοσοκομειακού έργου και της ορθολογικότερης κάλυψης της νοσοκομειακής δαπάνης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, διοικητές των Υγειονομικών Περιφερεικών (ΥΠΕ) και νοσοκομείων, εκπρόσωποι του υπουργείου Υγείας, στελέχη του ΚΕΤΕΚΝΥ και εκπρόσωποι των αναδόχων του έργου μίλησαν για τις προκλήσεις στην εφαρμογή των DRG στα ελληνικά νοσοκομεία και τους εμπλεκόμενους φορείς υγείας, καθώς και την αναγκαιότητα της ανάπτυξης και εφαρμογής μηχανισμού ποιοτικού ελέγχου της ιατρικής κωδικοποίησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου σε 133.900 περιστατικά νοσοκομείων της 7ης Υ.ΠΕ μέσω της πλατφόρμας DRG: plat_FORM HOSPITAL’S FUTURE. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή συναφών συστημάτων DRG σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Σλοβακία, με τη συμμετοχή ομιλητών διεθνούς κύρους όπως ο Christian Jacobs & ο Martin Braun.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου, όλοι οι αρμόδιοι φορείς αναγνώρισαν την αναγκαιότητα καταγραφής του παραγόμενου έργου των νοσοκομείων και αποζημίωσής τους από τους αντίστοιχους φορείς (ΕΟΠΥΥ, ΕΔΟΕΑΠ κ.α) μέσω ενός σύγχρονου συστήματος DRG. Κλειδί για το σύστημα αποζημίωσης αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων.

Για το έργο ελέγχου της κωδικοποίησης τονίστηκε πως αποτελεί «ισχυρό συντελεστή οφέλους» στη συνάρτηση κόστους – οφέλους. Είτε στην αυθεντική του μορφή είτε με προσαρμογές στις εξελίξεις της υγειονομικής αγοράς και στις επιταγές της κοινωνίας, τα αποτελέσματα των μετρήσεων αποτελούν το κυριότερο εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων εκτίμησης και στάθμισης των νοσοκομειακών εκροών. Τέλος, αναγνωρίστηκε ως αναγκαιότητα η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της ιατρικής κωδικοποίησης σε στοχευμένες εκπαιδεύσεις του ιατρικού προσωπικού καθώς και στη βελτίωσης της ιατρικής κωδικοποίησης μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων (Τεχνητή Νοημοσύνη – AI).

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής Νομού Φλώρινας Σταύρος Παπασωτηρίου, η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, Νίκη Δανδόλου η Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνουσα Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Νίκη Τσούμα. Με την παρουσία τους την εκδήλωση τίμησαν, ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ Κρήτης), ο Παναγιώτης Μπογιατζίδης, Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας), ο Ιωάννης Καρβέλης, Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Εκπρόσωποι Υπουργείων, Φορέων Υγείας, της Ακαδημαϊκής κοινότητας και του Τύπου.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πράξης «Εγκατάσταση και ενίσχυση μηχανισμών ελέγχου ιατρικής κωδικοποίησης του Ελληνικού Ινστιτούτου DRG (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ Α.Ε.)» με Κωδικό ΟΠΣ 5174075, η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα 2014-2020», ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σχετικές ειδήσεις