ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - γρίπη: Μάσκες στα νοσοκομεία και σύσταση για κλειστούς χώρους και μέσα μεταφοράς

νοσοκομείο
Αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες
INTIME NEWS

Επιστρέφει η χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας - Η απόφαση στις Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, η οποία συζήτησε τη μερική επιστροφή της χρήσης μάσκας.

Κορονοϊός, γρίπη και λοιμώξεις αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση, με τα κρούσματα να έχουν μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, λόγω και των συναθροίσεων των Χριστουγέννων. Καταγράφεται σημαντική αύξηση τόσο στα κρούσματα όσο και στις νοσηλείες λόγω covid-19.

Παράλληλα, η γρίπη έχει περάσει σε επιδημική φάση, ενώ αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα αναπνευστικού συγκυτιακού ιού-RSV. Στα παιδιατρικά νοσοκομεία, οι αναμονές στα Επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ γενικά το σύστημα έχει αρχίσει να πιέζεται.

Η Επιτροπή εξέτασε την επιδημιολογική εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Οι ειδικοί προτείνουν τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως είναι η υγιεινή των χεριών, συχνός αερισμός των κλειστών χώρων κ.α.

Ως προς τις μονάδες υγείας, υπενθυμίζει ότι η Επιτροπή Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου θα πρέπει να αποφασίζει για την υποχρεωτική χρήση μάσκας και αν υπάρχει λόγος εξαίρεσης.

Επίσης, προτρέπει για χρήση μασκας σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για αυτούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων σημειώνει, τέλος, την ανάγκη ενίσχυσης του εμβολιασμού κατά της covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και για τη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις