«Καμπανάκι» από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού – Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού το επόμενο διάστημα.

«Καμπανάκι» από την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού – Τι προτείνουν οι επιστήμονες
3'

Την επιδημιολογική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε την Πέμπτη η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την covid-19, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική διασπορά στην κοινότητα του κορονοϊού, αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών.

Οι ειδικοί προτείνουν τα κλασικά «όπλα» που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να προστατευθούμε από την covid-19. Αυτά είναι ο εμβολιασμός έναντι της covid-19, η έγκυρη χρήση αντιικών φαρμάκων, η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, κάτι που προκαλεί ανησυχία και για την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, μέλη της επιτροπής ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα να επιστρέψει η υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά συστήνεται σε χώρους με συγχρωτισμό. Σχετικά με τα νοσοκομεία, η επιτροπή δεν προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ούτε κάνει σύσταση. Υπενθυμίζει ότι υπάρχει παλιά σύσταση στα νοσοκομεία και οι επιτροπές λοιμώξεων μπορούν να επαναφέρουν τη χρήση της ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, είτε στο νοσοκομείο, είτε τη γενικότερη. Το μέτρο θα αφορά εργαζόμενους στα νοσοκομεία, νοσηλευόμενους και επισκέπτες.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους επιστήμονες, ήταν τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού έναντι της covid-19 με το ενισχυμένο εμβόλιο. Αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν με βαριά νόσηση.

Σχετικά με τις εορταστικές συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν την τήρηση των μέτρων προστασίας, την διενέργεια self test πριν από τις εορταστικές συγκεντρώσεις και σε περίπτωση συμπτωμάτων, την αποφυγή επαφών.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων γνωμοδότηση για τη λήψη επιπλέον μέτρων.

Μαγιορκίνης : Πρόβλημα η χαμηλή συμμετοχή στον εμβολιασμό

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 δήλωσε ότι πρόκειται για την υψηλότερη κινητικότητα της covid19 για το τελευταίο εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι η παραλλαγή JN1 έχει προκαλέσει παρόμοιες εξάρσεις και σε άλλες χώρες.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σημείωσε ότι χρειάζεται ο κόσμος να πάει να εμβολιαστεί, ενώ έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, καθώς, για μία ακόμα φορά «βλέπουμε μεγάλους σε ηλικία να προσέρχονται με συμπτώματα δύσπνοιας».

Για την αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών και την «ασφυξία» στα νοσοκομεία είπε: «Κάθε χρόνο αυτή η περίοδος είναι η περίοδος των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχει και μία αυξημένη φοβία από τους γονείς, καθώς ακούστηκαν κάποια βαριά περιστατικά τις τελευταίες ημέρες. Να είμαστε ψύχραιμοι αλλά και σε επαγρύπνηση. Η πρώτη επαφή να γίνεται με τον παιδίατρο, να μην πηγαίνουμε κατευθείαν στα νοσοκομεία, καθώς δημιουργείται μία κατάσταση αφόρητη. Εάν δούμε ότι το παιδί δεν ανταποκρίνεται τότε να πάει στο νοσοκομείο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
15:24ME TO N & ME TO Σ

Ρε άντε… δεξιωθείτε!