Κορονοϊός: «Ήρθε για να μείνει, κολλάει πιο εύκολα», προειδοποιούν οι ειδικοί

«Βουλιάζουν» τα νοσοκομεία από τις εισαγωγές εξαιτίας του κορονοϊού, της γρίπης και των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Κορονοϊός: «Ήρθε για να μείνει, κολλάει πιο εύκολα», προειδοποιούν οι ειδικοί
EUROKINISSI.
1'

H δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού εξαιτίας του συνωστισμού κατά την περίοδο των εορτών, έχει προκαλέσει ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα, 1.818 ασθενείς χρειάσθηκε να νοσηλευθούν από επιπλοκές της νόσου, ενώ, 70 από εκείνους είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Η νέα υποπαραλλαγή είναι υπεύθυνη για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς και καθώς πλησιάζει η ώρα για την επαναλειτουργία των σχολείων, οι επιδημιολόγοι φοβούνται για περαιτέρω διασπορά.

«Κολλάει πιο εύκολα»

«Ο κορονοϊός είναι διαφορετικός από την αρχή. Τώρα, έχει χάσει τη δύναμή του, αλλά έχει νικήσει με τις μεταλλάξεις και κολλάει πιο εύκολα», τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας νοσοκομείου Johns Hopkins, Παναγής Γαλιατσάτος, μιλώντας στο MEGA.

Επιπλέον, σημείωσε πως «τα συμπτώματα είναι ηπιότερα, με αποτέλεσμα οι νοσούντες να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα, με λιγότερα μέτρα ατομικής προστασίας και να έρχονται σε επαφή με περισσότερα άτομα, γι’ αυτό βλέπουμε πολλά κρούσματα».

Σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, ενώ κρίσιμο ρόλο διαδραματίζει και ο εμβολιασμός.

«Το εμβόλιο είναι πολύ καλό, καθώς πραστατεύει από σοβαρή νόσηση. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, είναι καινούργια όπως συμβαίνει κάθε χρόνο με αυτό για τη γρίπη. Ο κορονοϊός θα μείνει μαζί μας, θα αντιμετωπίζεται όπως η γρίπη», υπογράμμισε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή