ΥΓΕΙΑ

Γεωργιάδης: Και στα φαρμακεία τα εμβόλια κατά της covid-19 με πρωτόκολλο ασφαλείας

Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
INTIME NEWS

Σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις τόσο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και με τους φαρμακοποιούς, σχετικά με τη διενέργεια εμβολιασμών κατά της covid-19 και στα φαρμακεία

Τη συνεργασία και των φαρμακοποιών θα εντάξει το υπουργείο Υγείας στους εμβολιασμούς κατά της covid-19 αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος που ξεκίνησε με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και συμφωνηθεί η όλη διαδικασία για τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο θέμα, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνάς Λινού.

«Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει και έχει ξεκινήσει διάλογο και με τους γιατρούς, είχα συζήτηση για αυτό και με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών εχθές αλλά και με τους φαρμακοποιούς για να αξιοποιήσουμε πρώτα από όλα τους γιατρούς που τους θεωρούμε τον πιο βασικό παράγοντα που θα πείσουν τον πληθυσμό των ευάλωτων ομάδων και αυτών που οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν να εμβολιαστούν, αλλά και τους φαρμακοποιούς καθόσον σε πάνω από 14 ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid. Άρα, όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις συζητήσεις και ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία, τα πρωτόκολλα, την αμοιβή θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο Covid που δεν έχει την έννοια της εποχικότητας - το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο όταν έχουμε τη γρίπη-, το εμβόλιο για την Covid-19 όμως μπορεί να γίνεται 12 μήνες το χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους γιατί κυκλοφορεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Άρα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο όπου θέλουμε, αν τα καταφέρουμε, να εμπλέξουμε περισσότερο και τους ιδιώτες γιατρούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια και περισσότερο και τους φαρμακοποιούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια» ανέφερε στην απάντησή του ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά της, η κυρία Λινού τόνισε ότι «χρειάζεται ειδική και εκτενής μελέτη για την ένταξη των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο σε περίπτωση παρενεργειών του εμβολίου, για αυτό χρειάζεται να εκπαιδευτούν οι φαρμακοποιοί».

«Έχω ήδη ζητήσει και μου έχει παραδώσει το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αθήνα, ένα report του πώς γίνονται οι εμβολιασμοί στα φαρμακεία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Υπάρχουν πρωτόκολλα. Δεν γίνεται αυτόματα την επόμενη μέρα στο φαρμακείο εμβόλιο Covid αλλά εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν το εμβόλιο Covid και εκπαιδεύονται για ποιο πράγμα; Για την περίπτωση που κάτι δεν θα έχει πάει καλά. Και ασφαλώς στα πρωτόκολλα ασφαλείας, δηλαδή η αναμονή κάποια λεπτά μέσα στο φαρμακείο αφού κάνεις το εμβόλιο Covid θα πρέπει να τηρείται όπως ακριβώς και όταν πηγαίναμε στα εμβολιαστικά κέντρα ή όταν πηγαίνουμε τώρα στα κέντρα υγείας, στις δημόσιες δομές» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρώτα θα συμφωνήσουμε τα πρωτόκολλα, τη διαδικασία και την εκπαίδευση. Αυτό θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι αυτή είναι η διαδικασία που παρέχει ασφάλεια. Και μετά θα πάμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία».

Σχετικές ειδήσεις