ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες στα νοσοκομεία για την ιλαρά

Οδηγίες στα νοσοκομεία για την ιλαρά

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας 

Σε συστάσεις προς τους εργαζόμενους για μέτρα προφύλαξης, αλλά και καταγραφής κρουσμάτων ιλαράς στις μονάδες υγείας προχωρά το αρμόδιο υπουργείο με εγκύκλιό του, εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών της νόσου στην Ευρώπη, καθώς όπως επισημαίνει «κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στους Χώρους Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ)».

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνει υπόψη: Την κατά τουλάχιστον 30 φορές παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων του νοσήματος στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Την καταγραφή στη χώρα μας των πρώτων 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ).

Την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων σε ΧΠΦΥ που δεν διαθέτουν ανοσία έναντι της ιλαράς αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

Γι αυτό και ζητά να υπάρχει:

  1. πρόληψη και έλεγχος μετάδοσης ιλαράς σε ΧΠΦΥ και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας
  2. δήλωση περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ
  3. λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση κρουσμάτων ιλαράς

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η «αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος».