ΥΓΕΙΑ

Απογευματινά χειρουργεία καθημερινά εκτός γενικών εφημεριών - Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ

απογευματινά χειρουργεία
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων
EUROKINISSI

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνονται απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στο ΕΣΥ, καθώς και τις αμοιβές των γιατρών και του λοιπού προσωπικού, ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

Την ΚΥΑ υπογράφουν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, απογευματινά χειρουργεία μπορούν να διενεργούνται όλες τις ημέρες εκτός των ημερών γενικών εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Οι αμοιβές των χειρουργών έχουν διαβαθμίσεις, ποσοστό 100% όταν πρόκειται για Συντονιστές Διευθυντές/Καθηγητές, ποσοστό 90% όταν πρόκειται για Διευθυντές/Αναπληρωτές Καθηγητές και ποσοστό 85% όταν πρόκειται για Επιμελητές/Επίκουρους Καθηγητές. Το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με 15 ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

O υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Με σχέδιο και όραμα για την υγειονομική μετάβαση στην Υγεία του αύριο, εισάγουμε το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων με στόχο, από τη μία να μειώσουμε τις λίστες αναμονής των ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν και από την άλλη να αυξήσουμε τα εισοδήματα των γιατρών και νοσηλευτών που εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο εξής, χιλιάδες ασθενείς που περιμένουν από μήνες έως χρόνιανα χειρουργηθούν, θα μπορούν να βρουν διέξοδο στα απογευματινά χειρουργεία με κόστος πολύ χαμηλότερο από μια ιδιωτική κλινική. Πιστεύω πολύ σε αυτό το μέτρο και θεωρώ ότι θα "αγκαλιαστεί" αμέσως και από το προσωπικό των νοσοκομείων και από τους ασθενείς. Συνεχίζουμε σταθερά στις μεταρρυθμίσεις για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας αντάξιο των προσδοκιών των Ελλήνων πολιτών».

O υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Τα απογευματινά χειρουργεία, σύστημα που εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας, έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής και να ενισχύσουν τις αμοιβές του προσωπικού του ΕΣΥ. Με διαφάνεια και έλεγχο, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, δίνουμε μία επιπλέον επιλογή στους συμπολίτες μας αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες του ΕΣΥ. Στόχος μας είναι να εξυπηρετηθούν άμεσα και αποτελεσματικά όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας λαμβάνοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πραγματοποίηση πάνω από 50.000 χειρουργείων που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μήνες καθώς και η Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναλυτικά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία:

ΚΥΑ για απογευματινά χειρουργεία

Σχετικές ειδήσεις